Първата американска частна мисия до Международната космическа станция се увенча

...
Първата американска частна мисия до Международната космическа станция се увенча
Коментари Харесай

Първите трима космически туристи пристигнаха в МКС с ракета на Спейс Екс

Първата американска частна задача до Международната галактическа станция се увенча с триумф. Трима предприемачи и един астронавт ще прекарат 8 дни в орбита и ще проведат научни опити.

21 часа продължи полетът на борда на ракетата " Фалкон 9 " на частната американска компания " Спейс Екс ".

Американец, канадец и израелец, платили по 55 милиона $ за пътуването, поеха от галактическия център " Кенеди " в щата Флорида дружно с Майкъл Лопес Алегрия - 63-годишният астронавт на НАСА, който е летял до космоса 4 пъти по време на 20-годишната си кариера, а последното му посещаване до Международната галактическа станция беше през 2007 година.

Партньорството със " Спейс Екс " беше приветствано от НАСА, която го преглежда като основна стъпка в задачата си да комерсиализира региона на космоса, известна като " ниска околоземна орбита ", оставяйки организацията да се концентрира върху по-амбициозни инициативи по-дълбоко в космоса.

Широко известната цена на билетите - която включва осем дни на аванпоста - е 55 милиона $. Но за разлика от неотдавнашните, привличащи вниманието суборбитални полети, осъществени от Blue Origin и Virgin Galactic, Axiom твърди, че нейната задача не би трябвало да се смята за туризъм.

На борда на МКС, която се намира в орбита на 400 км над морското ниво, квартетът ще извършва научноизследователски планове, обхващащи стареене в космоса, опити със стволови кафези и софтуерна проява на самосглобяващ се галактически транспортен съд.

" Разликата е, че нашите момчета няма да се носят осем дни, да вършат фотоси и да гледат от купола ", сподели Дерек Хасман, действен шеф на Axiom Space.

Екипажът на " Аксиом " ще живее и работи дружно с постоянния екипаж на станцията: понастоящем трима американци и един немец от американска страна и трима руснаци от съветска страна.

Компанията си партнира за общо четири задачи със SpaceX, а НАСА към този момент е одобрила по принцип втората, Аксиом-2.

Axiom преглежда пътуванията като първи стъпки към една по-голяма цел: създаване на лична частна галактическа станция. Първият модул би трябвало да бъде изстрелян през септември 2024 година, съобщи президентът и основен изпълнителен шеф Майкъл Суфредини. Планът е той в началото да бъде прикован към МКС, а по-късно да лети независимо, когато последната се пенсионира по проект след 2030 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР