Първа среща от четири години насам между китайския президент Си

...
Първа среща от четири години насам между китайския президент Си
Коментари Харесай

Експерти: За Китай е важно да покаже, че има партньори в Европа

Първа среща от четири години насам сред китайския президент Си Дзинпин и водачите на Европейски Съюз. Отвъд формалните изказвания, тематиката разясниха доктор Румена Филипова, шеф на Института за световни разбори, и журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев.

доктор Румена Филипова:

Дългосрочна политика на Китай е да се пробва да раздели Европа и Америка и да „ вбие чеп “ в трансатлантическия алианс. Но би трябвало да се вгледаме и във обстоятелството, че китайската стопанска система е в застоялост.

За Китай е значимо да покаже във вътрешно отношение, че има сътрудници. И чисто прагматично, се пробва да поддържа икономическата връзка с Европа, само че има редица провокации и проблеми пред това.

 

Тодор Радев:

Настоящата среща беше първата онлайн във формат Китай-ЕС след 2019 година и това я направи символна за възобновяването на разговора. Китай да покаже, че има сътрудници измежду огромните страни.

За Китай беше извънредно значимо, на фона на проблематичната интернационална среда, да покаже, че механизмът на двустранните срещи на високо ниво с Европа е възобновен.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР