Първа присъда беше прочетена срещу Иран за сваления преди две

...
Първа присъда беше прочетена срещу Иран за сваления преди две
Коментари Харесай

Иран получи първа присъда за сваления украински самолет

Първа присъда беше прочетена против Иран за сваления преди две години. В последния ден на отминалата година канадски съд присъди 107 млн. канадски $ на фамилиите на шестима души, починали при детонацията. Сумата се равнява на 84 млн. американски $.

Полет 752 на Украинските авиолинии беше на 8 януари 2020 година, малко откакто излетя от Техеран. На борда имаше 176 души. Всички починаха.

Повече от 130 от пасажерите са имали връзки с Канада. Убити са и жители или поданици на Афганистан, Англия, Иран, Украйна и Швеция.

Роднините, получили обезщетение в решението, оповестено на 3 януари, са завели гражданско дело против Иран. Ищците са изгубили съпрузи, братя и сестри, деца, и племенници на борда на полета, сподели техният юрист Марк Арнолд в изказване от 3 януари. Иран не се отбрани в съда.

Арнолд сподели, че екипът му ще се опита да изземе ирански активи, в това число петролни танкери, в Канада и в чужбина, с цел да покрие компенсацията.

Решението на Върховния съд на Онтарио е с дата 31 декември и беше оповестено от Арнолд. Същият съд постанови през май, че унищожаването на комерсиалния аероплан е тенденциозен терористичен акт.

Иранското външно министерство дефинира решението като "срамно " и сподели, че за него няма законни доказателства. Иран също отхвърли групови искове на Канада, свързани със свалянето на полета, с аргумента, че канадските съдилища нямат пълномощия.

Доклад на канадския криминалистичен екип предходната година упрекна Иран в непросветеност и неблагоразумие при свалянето на пътническия аероплан.

Документът откри, че въпреки свалянето на самолета да не е било преднамерено, то не освобождава иранските чиновници от отговорност. Иран разкритикува отчета като "силно политизиран ”.

През 2020 година в началото иранските управляващи отхвърлиха виновността да е тяхна, само че по-късно признаха, че въздушната им отбрана е помислила самолета за американска ракета.

Малко по-рано Техеран беше изстрелял балистични ракето против две американски бази в Ирак.

По това време Иран изстреля ракети по иракски бази, където се намираха американските сили. Действията на Техеран бяха в отговор на убийството на най-силния ирански боен пълководец Касем Солеймани при удар с безпилотен аероплан на Съединени американски щати на летището в Багдад.

и бе считан за основна фигура за налагането на военните ползи на Иран в Близкия Изток.

Иран изстреля ракетите на 8 януари 2020 година, пет дни след удара, който умъртви Солеймани. Същата нощ полетът на Украинските авиолинии беше свален от ирански ракети земя-въздух.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР