Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждат предложените от

...
Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждат предложените от
Коментари Харесай

Тристранният съвет се събра извънредно заради пенсиите

Партньорите в Националния съвет за тристранно съдействие разискват препоръчаните от държавното управление антикризисни ограничения. Синдикати, работодатели и държавно управление разискват пакета, който би трябвало да влезе в действие с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред ограниченията са обезщетения от 25 ст. за литър гориво за потребителите, понижаване на Данък добавена стойност на парното от 20 на 9 %, както и нулево Данък добавена стойност за хляба.
На съвета ще бъде разисквана и новата формула за пенсиите. Социалният министър Георги Гьоков изрази вяра, че ще се стигне до консенсус по антикризисните ограничения и изясни че ще се работи върху това да се изравнят разликите сред пенсиите.
С песимистични настроения седнаха на масата на договарянията от синдикатите и приканиха за сериозен спор по тематиката „ Пенсии”.
„ Ако бяхме предложили първичният вид - както беше решено 21,6 % на всички пенсии щеше да задълбочи разликите сред по-старите пенсии. Защото нарастването на една пенсия от 350 лева с 20 % е едно. И друго на пенсия с размер 1500 лева Гледахме да сме справедливи”, съобщи общественият министър Георги Гьоков.
„ Това не са антикризисни ограничения, това са планове. Иначе някакси отсъства фокусът. Тези ограничения са направени, сякаш да има някакви ограничения. Има сложни въпроси – като това по какъв начин може да пенсията да е по-голяма от оптималния застрахователен приход. Това е парадокс. Дали хлябът ще поевтинее при нулево Данък добавена стойност, имам съществени аргументи да нямам доверие, че ще стан”, уточни от своя страна президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР