Партньорите на България са притеснени и няколко пъти вече са

...
Партньорите на България са притеснени и няколко пъти вече са
Коментари Харесай

Теч на секретни данни по стотици дела грози съдебната власт

Партньорите на България са обезпокоени и няколко пъти към този момент са питали българските прокурори какво ще се случи с следствията, по които работят дружно със Специализираната прокуратура
Правосъдието в България е на път съществено да пострада, а правото е под риск от цялостен провал. Такива заключения направиха административните ръководители на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и на Апелативната профилирана прокуратура Ивайло Ангелов по време на чуване пред Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). То се организира по тяхна самодейност, както и на ръководителите на двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. Всички те виждат съществени пропуски в измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които бяха закрити профилираните органи, част от които опонират на други законови разпореждания.

Една от най-големите рискове, произлизащи от пропуските в закона, се отнася до класифицираните и секретните данни по каузи, които се съдържат по стотици досъдебни производства. След 27 юли, когато законът би трябвало да влезе в действие, те ще бъдат безусловно на произвола на ориста. А достъпът до тях – към този момент ще е съвсем свободен.

Към момента секретните данни по делата в Специализираната прокуратура се обитават в строгоохраняваната зона в постройката, в която работят чиновници със специфичен допуск до класифицирана информация. Никой различен няма законово право да ги приближава и да ги вижда.

Доказателствата и данните, които не са обществено налични, експлоатирани по законов метод СРС-та ще останат да висят във въздуха и тяхната сигурност ще бъде сложена под голяма опасност, защото в Закон за съдебната власт не е написано кой съд ще разпорежда заличаване на СРС-та и кой въобще ще може да борави с тези материали.

Единственият вид оттук насетне е – смяна на смяната – сплотиха се административните ръководители на поканените за чуване прокуратури. Въпросът обаче е това да стане бързо и в точния момент, преди да се окаже по този начин, че секретните данни по стотици каузи ще бъдат застрашени да попаднат в ръцете на обектите на следствие.

Проблемите не са за българската прокуратура, проблемите са за българското общество

Проблемите не са за българската прокуратура, проблемите са за българското общество – съобщи ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която безусловно заля аудиторията с установените от нея и екипа й проблеми след закриването на профилираните органи.

Дефицитите в правната уредба се оказаха толкоз огромни, че даже на моменти опонират на други закони и разпореждания от интернационалните актове, като Конвенцията на Организация на обединените нации за транснационалната проведена престъпност, на член 39 от Наказателно-процесуален кодекс и други.

Какво се случва с прекратените и отчасти прекратените досъдебни производства? Какво се случва с висящите преписки? Какво става с висящите изпълнителни преписки? Какво става с архива – на кого би трябвало да бъде предаден той? Нито един от тези въпроси няма отговор в променения Закон за съдебната власт. Това потвърдиха и ръководителят на Апелативната профилирана прокуратура Ивайло Ангелов, както и градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Никой не е изискал и статистика от Специализираната прокуратура какъв брой са делата, какви са по типове и фактическа и правна трудност.  А те са над 800 досъдебни производства и над 500 преписки, които сега са висящи в Специализираната прокуратура. Бъдещето им остава неразбираемо. Голяма част от тях чакат експертизи, които след закриването на тези структури също ще бъдат блокирани.

Освен това, законът е признат в подобен тип, че прокурорите и административните им ръководители няма по какъв начин да изпълнят закона без да позволен нарушавания на други разпореждания. Затова и на практика ще бъдат застрашени да бъдат в следствие и дисциплинарно осъдени за прегрешения, които произтичат от самия закон.

Много сериозен е и казусът с  дейните европейски заповеди за арести, които сега са над 50. Партньорите на България са обезпокоени и няколко пъти към този момент са питали българските прокурори какво ще се случи с тях. По част от тях има позволени и експлоатирани СРС-та по самодейност на сътрудниците на България по интернационалните контракти и следствията с интернационален детайл. Отговорите обаче не могат да бъдат дадени от прокуратурата, тъй като и този детайл не е организиран в закона.

Огромни проблеми със разногласията за подготвеност по следствия на проведени незаконни групи, още повече такива, които работят и на територията на други страни, грозят системата още от първия ден, в който законът ще влезе в действие. Споровете за подготвеност по закон се вземат решение от Върховния касационен съд. Докато той се произнесе обаче – всички каузи ще бъдат блокирани и замразени, а голям набор от доказателства вечно ще бъдат унищожени или изгубени.

„ Колкото и да са „ неприятни “ прокурорите в Специализирана прокуратура, въпреки всичко имат някакви права “ – добави Маджарова.

Няма да поемем непознати грехове

Главният прокурор Иван Гешев показа терзанията на сътрудниците си, само че в тона му пролича, че той, за разлика от тях, към този момент не има вяра в това, че промяната в правосъдната система цели каквито и да било позитивни резултати. Както и че ще реализира повече негативи за системата и хората.

„ Вие сте огромни идеалисти! Първоначално мислех, че задачата не е да се обслужи олигархията и проведената престъпност, само че сега не съм сигурен. Дали е съзнателна цел или не – този резултат ще бъде провокиран. Този безпорядък е провокиран от Министерство на правораздаването и Народното събрание. Прехвърлят ни непознати грехове. Нека госпожа Йорданова си изчете ревюто, което си е подготвила – да ни каже „ оправяйте се сами, вие сте си отговорни “. За страдание Министерство на правораздаването не може да осмисли част от тези проблеми, които се излагат тук, защото са строго професионални “, съобщи Гешев.

„ Кучето е заровено при законодателя. Хората, които закриха профилираните органи в никакъв случай през живота си не са виждали наказателно дело. Затова стигаме дотук “, заключи Евгени Иванов. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР