Партийната субсидия може да бъде увеличена от 1 на 8

...
Партийната субсидия може да бъде увеличена от 1 на 8
Коментари Харесай

Партийната субсидия може да стане 8 лева на глас

Партийната дотация може да бъде увеличена от 1 на 8 лв. на глас. Ръководствата на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са се договорили по въпроса, настояват социалисти и депутати от ръководещата партия.

За такава сделка удостовери и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. „ Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в цялостен състав в залата, с цел да мине предлагането на Българска социалистическа партия “, сподели той пред публицисти в Народното събрание.

До това се е стигнало след рекомендацията на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) да се анулират напълно признатите през лятото ремонти, които понижиха дотациите и разрешиха безлимитното финансиране на партиите от бизнеса. Тогава ГЕРБ предложи намаляването на дотацията, а Движение за права и свободи – да има безкрайно частно финансиране.

След отчета на ОССЕ, ГЕРБ и Българска социалистическа партия са се разбрали част от депутатите от ръководещата партия да не са в залата при гласуването на частта от държавния бюджет за следващата година, която визира дотациите на партиите. Целта е импортираната от социалистите концепция за 8 лв. на глас да бъде призната, без ГЕРБ да гласоподават за нея. Очаква се нарастването да бъде подкрепено от участващите във властта „ Обединени патриоти “. Те бяха срещу фрапантното орязване още през лятото и тогава предлагаха дотацията да е близка до настоящето предложение на социалистите.

Според Карадайъ с това предложение ГЕРБ и Българска социалистическа партия ощетяват дребните партии, а Движение за права и свободи желае сумата да е задоволителна, с цел да съществуват те. През лятото зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че съгласно плановете на Движението дотацията би трябвало да е минимум 10 лв., с цел да може дребните партии да действат обикновено. От ГЕРБ отхвърлят формален коментар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР