Партията има много личности, които могат да я върнат на

...
Партията има много личности, които могат да я върнат на
Коментари Харесай

Петър Витанов: Ако БСП се хване на капана с експертно правит...

Партията има доста персони, които могат да я върнат преди всичко, Крум Зарков е един от тях 

Шокът през зимата ще бъде повече за европейския хайлайф, България ще го преживее. Няма по какъв начин НАТО да одобри страна във война, това води до световен спор

 

 

- Господин Витанов виждате новия парламент? Има ли късмет за държавно управление? Какви са вероятните разновидности?   

- Надявам се Българска социалистическа партия да не влезе в клопката, който залага ГЕРБ с по този начин нареченото експертно държавно управление, тъй като жаждата за власт тотално ще погребе партията ни. Другите разновидности са безпринципни обединения, които да бъдат опаковани като такива на националното избавление, да мине зимата, единствено за шест месеца до една година и сходен политически бъркоч.     

- Вие сте измежду членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия, които се подписаха под настояването за партийния пленум в събота - аргументите да го извършите и до какво смятате, че ще докара той?

- Още при оповестяването на резултатите във вечерта на изборите бях твърдо уверен, че нито има време за отсрочване, нито за извъртане, а още по-малко - за снишаване. Десетки са членовете на Националния съвет, които мислят като мен и които желаеха незабавно привикване на пленума. Хиляди са тези, които са разочаровани и обезверени от резултата. И няма нищо по-логично от това да желаеме да обсъдим първо в Българска социалистическа партия какво се случва с партията ни след следващото историческо проваляне.

От кандидати за първото място се превърнахме в треторазрядна мощ. И за това в действителност не може да има повече оправдания. Слушаме едно и също на всички избори. Надявам се, че членовете на Националния съвет ще имат предпочитание да проведем първокласен и ефективен разговор и освен ще се чуят смели думи, само че и ще се вземат смели решения, отвън зоната на комфорта и с мисъл за някое бъдещо предопределение или пост. 

- Опозицията в Българска социалистическа партия желае конгресът да бъде извършен най-късно до Нова година. Какви промени отвън лидерската тематика би трябвало да направи той? И въпреки всичко кого подкрепяте за ръководител - Крум Зарков, различен или вие смятате да се кандидатирате?

- Какво значи съпротива? Никой не е абониран за председателския пост в Българска социалистическа партия. Не се усещам съпротива на управлението, тъй като виждам хиляди социалисти в страната, които са на моето мнение. Ако и те са съпротива ​- наричайте ни по този начин. Срещите ни в страната продължиха повече от година - и доста хора питат: „ Какво става с Българска социалистическа партия? Съхранихме партията си след 90-а година, в този момент ли ще я закриваме?. “ Партийни членове признават, че им е мъчно да убедят към този момент даже децата си да гласоподават за нас.

И тук диалогът даже към този момент не е за лидерския пост, а за идеология, хора, позициониране в международния и българския подтекст. За това България да има мощна лява партия. В най-бедната страна на Европейски Съюз, където две трети от хората работят за унизително ниски заплати, хората да имат своето политическо посланичество. Такова в този момент няма. Във време, в което освен Европа, само че и в света левите политики имат все по-голяма тежест, България няма мощна левица и това е извънредно тъжно. В Българска социалистическа партия има доста хора, които могат да поведат партията и към които може да се сплоти конгресът. Крум е един от тях.

- Българска социалистическа партия се срутва в трети следващ избор, като аргументи се считат присъединяване в ръководството при галопираща инфлация и анти Кремъл позицията на България. Възможно ли беше това изобщо да бъде избегнато?

Причините за срутва на Българска социалистическа партия са както изброените дотук, по този начин и упоменатите от вас. След предходните избори бях на позиция, която споделях и напълно намерено, макар че това още веднъж ми донесе негативи - че Българска социалистическа партия би трябвало да поддържа държавното управление, само че без да има министри в него. Защото беше ясно, че се обрисува да сме младши сътрудник в дясно ръководство, в което множеството негативи ще са за наша сметка.

Първо - на Българска социалистическа партия не й наподобява да е младши сътрудник. Второ ​- прекомерно доста подводни камъни имаше при съставянето на тази коалиция и единствено тези, чи​ито очи бяха премрежени от жадност за власт, не ги видяха. Видяхте, че „ Продължаваме промяната “ най-после открадна даже нашите обществени достижения - като нарастването на пенсиите и безплатните детски градини. Те ги използваха в акцията си, а Българска социалистическа партия загуби даже пенсионерите, които останаха с убеждението, че те са заслуга не на Корнелия Нинова или Георги Гьоков, а на Кирил Петков и Асен Василев.

- Не се ли разчита в Българска социалистическа партия прекалено много на соцносталгията, която по чисто биологични причини намалява? Не е ли време млади лица да излъчат съвременни европейски послания?  

- В тази акция Българска социалистическа партия приличаше по-скоро на „ Възраждане “. От години Българска социалистическа партия се пробва не да е лява партия, а да е националистическа, да разчита на популизъм, да е нещо друго. А това не е нашата задача, тъй като постоянно ще има и по-крайни, и по-кресливи.

Ние сме лява партия, за която има голяма социална нужда. Не може обаче до през вчерашния ден да си бил десен, да си работил в полза на огромния бизнес и през днешния ден да се събудиш ляв. Хората усещат фалша - да приказваш, че не изнасяш оръжия, а военната промишленост да работи на цялостно натоварване, да казваш, че не искаш да гониш съветски дипломати, само че те да си потеглят със самолета за Москва.

Българска социалистическа партия има нужда както от нови лица, по този начин и от рационализация. Броени дни преди изборите председателката написа пост за Истанбулската спогодба. В момента Европа има толкоз други проблеми, че изчерпването на европейската тематика с тази мухлясала опорка, наподобява като цялостно капсулиране и отвращение да се види светът с неговите настоящи тематики и проблеми.

- Кой ще завоюва и кой ще загуби от едни нови предварителни избори през март-април?

- Ако Българска социалистическа партия се промени, може да се бори още веднъж за първото място. Ако Българска социалистическа партия си остане в същото състояние, управлението отново ще е предостатъчно с четвърто, пето, шесто място. Народът споделя ясно, че не желае една партия да има цялостната власт. Но сядането на софрата от всички, съгласно мен, даже е още по-пагубно. Когато всички партии са на власт, тяхната съпротива е народът. Предстоят ни дълги години на нестабилни болшинства и накълцан парламент. Не мога да опиша това като апокалипсис, тъй като дълго време една партия беше хегемон и сходни процеси са нещо предстоящо.

- Възможно ли е до тогава да се роди нова лява групировка, да кажем, под  крилото на президента, в случай че протестът в БСП не успее?

- Аз и моите сътрудници в Българска социалистическа партия нито мислим, нито работим за нова групировка. Месеци наред се пускаха съзнателно клюки по какъв начин ще се прави нова лява партия. Не, ние желаеме да променим и вдигнем нашата партия.

- Очаква ли я гладна и студена зима България? А Европа?

- Като политик, който взе участие интензивно в полемиките и в Европарламента, ще кажа, че се задават тежки месеци за Европа. Скъсването с нейната енергийна взаимозависимост, градена от близо век, ще е сложна задача. Шокът е на първо място за европейските елити, които не се оказаха готови, а и способни да решат една такава рецесия. За страдание, ние в България сме претърпели какво ли не. Ще преживеем и това. 

- Ще има ли смяна в позицията на Европейски Съюз по отношение на войната в Украйна и глобите към Русия? 

- Войната носи, с изключение на съществени стопански последствия, и политически земетресения. Имаме каскада от свалени държавни управления. Но макар появяването на радикални политически партии, не чакам да има генерална смяна в линията на Европейски Съюз.

- Има ли изгода от тези наказания дотук? 

- Неведнъж съм казвал, че на този стадий глобите по-скоро убиват стопански Европа, в сравнение с Русия. Смисълът на глобите като цяло не е да носят изгода, а да нанасят щета. За страдание, хората остават с убеждението, че те носят повече вреди на тези, които са ги наложили, а не на тези, за които са предопределени. Същевременно Европа трябваше да отговори по някакъв метод на експанзията в Украйна, а политическият отговор при всички положения е по-добър от военния.

- Адекватна ли е дотук външната политика на България по тематиката? И съответно на президента Радев по отношение на настояването на Украйна за бързо присъединение към НАТО?

-  България се пробва да прави комплицирани салда, тъй като ние сме безусловно на километри от спора. В нито един миг не е била поставяна под въпрос нашата принадлежност към двата съюза - Европейски Съюз и НАТО. От друга страна, е потребно не постоянно да заемаме ролята на папагали, които повтарят всичко, което кажат Брюксел, Париж или Берлин.

Бързото приемане на Украйна в НАТО би означавало нов стадий от войната и превръщането й в световен спор. НАТО не може да приема за свои членове страни във война, това ще е казус. Струва ми се прекомерно рисков за всички.

- Може ли Европа да изиграе по-успешно ролята на медиатор във войната и по кое време съгласно вас ще завърши най-малко горещата част от спора, т.е. потреблението на оръжия и отнемането на човешки живот?

- Със сигурност Европа не съумява да се оправи добре в ролята си на медиатор, а и не наподобява и да желае да е подобен. Констатирам с извънредно терзание, че към този момент се приказва за война до победа, а не за мир. Това се видя ясно и на Общото заседание на Организация на обединените нации предходната седмица, където европейските страни не говореха за прекъсване на войната, а по какъв начин да я продължат. Колко още  жертви, разрушени градове, пътища, мостове би трябвало да забележим?

И какво значи победа в една война в 21. век? Отсъства всевъзможен разсъдък, нека не се стигне до най-страшното - приложимост на нуклеарни оръжия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР