Партия Възраждане бе първата от основните политически сили у нас,

...
Партия Възраждане бе първата от основните политически сили у нас,
Коментари Харесай

Възраждане скочи в защита на Янев, иска оставка на цялото правителство

Партия " Възраждане " бе първата от главните политически сили у нас, излязла с мълниеносна реакция откакто министър председателят Кирил Петков разгласи, че ще изиска оставката на министъ на защитата Стефан Янев и тя ще бъде импортирана на следващия ден за разглеждане в Народното събрание.

От " Възраждане " бранят Янев и упорстват за оставка на цялото държавно управление.

Ако Кирил Петков желае оставката на Стефан Янев с претекста, че всички би трябвало да следват политиката на премиера, ние от " Възраждане "  искаме оставката на цялото държавно управление. Това се споделя в позиция на партията малко откакто стана ясно, че на изключително съвещание на Министерския съвет ще бъде поискана оставката на министъра на защитата, а на следващия ден тя ще бъде гласувана и в Народното събрание. Според партията на Костадин Костадинов " политиката на премиера е в прорез с българския народен интерес ".

" Мотивите, с които Кирил Петков желае оставката на Стефан Янев, са, че в неговото държавно управление няма по какъв начин да се следва политика, друга от тази, която той като министър-председател е определил. Мотивите на Петков несъмнено са верни за самия него, само че те важат в още по-голяма степен и за България и за българския народ. Няма по какъв начин в българската страна някой различен да следва политика, друга от тази, която е в интерес на българския народен интерес, друга от тази на ползите на българския народ ", пишат от " Възраждане ". 

Според партията на Костадин Костадинов " политиката на премиера е в прорез с българския народен интерес ". " Политиката на Кирил Петков трансформира България в страна-участник във военния спор и по този метод нанесе тежки вреди на българските стопански и национални ползи ", споделят още от " Възраждане ".

Те упорстват за оставка на цялото държавно управление. " Считаме, че всяко едно деяние, допринасящо за замесването на България във военния спор в Украйна, вземането на страна в спор сред две близки и другарски нам страни, тъй като и Украйна и Русия са ни еднообразно близки и с тях имаме еднообразно близки исторически връзки, е незаконно и оставката е най-малкото, което би трябвало да последва ", се споделя още в позицията.

" Мой боен министър не може да употребява думичката " интервенция "  вместо думичката " война ". " Операция "  не може да се назова, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна към този момент са убити. Войници, които са с възраст по-малка от възрастта на моята огромна щерка ", разгласи на ексклузивен брифинг през днешния ден Кирил Петков. На него той анонсира, че на изключително съвещание на Министерския съвет през днешния ден ще бъде поискана оставката на министъра на защитата. 

Снощи в обява във Фейсбук Янев изясни, че няма да си подаде оставката " в тази геополитическа обстановка ". " Отговорностите ми на министър на защитата не го допускат. Доколкото оставката ми е въпрос към този момент само на процедура, разгадавам на съдружните " сътрудници "  и политическата мощ, която сякаш ме поддържаше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е проява на волята на парламентарното болшинство и индикация за политиката, която ще се организира отсега нататък, подкрепени със съответната ясна, уповавам се, обосновка ", написа Стефан Янев във Facebook.

" Никой министър в това държавно управление няма право на лична външна политика, изключително по Фейсбук. Никой министър не може да споделя на държавното управление, че неговото оставане е функционалност на стабилността на държавното управление. Това държавно управление няма да гони непоклатимост, ще гони верни дейности и кардинални позиции ", предизвести от своя страна Кирил Петков. 

Последваха и други мнения на обособени политици, основно във фейсбук профилите им. " Започна специфична военна интервенция сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2 ", написа в персоналния си профил във фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на комисията по защита към Народното събрание Христо Гаджев.

Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ дефинира настояването за оставка на военния министър като закономерно. „ Изключително верен ход на премиера. Това ще помогне на страната ни да бъде съответна в актуалната рецесия “, съобщи той и заявява, че " Демократична България " ще поддържа решението на премиера.

“Заставам зад всяка дума на премиера Кирил Петков. Ще чакаме новото предложение. Аз имам вяра, че то ще бъде извънредно положително ”, сподели още Мирчев като добави, че министър председателят и държавното управление работят в синхрон. Той показа също, че до този миг " нашето мнение и оценка за работата на премиера са повече от отлични в оправянето с рецесията ”.

В ефира на NovaNews Мирчев съобщи, че е притеснително български военачалник от НАТО да употребява терминологията на съветския президент Владимир Путин, наричайки пълномащабната офанзива против Украйна “военна интервенция ”. Според него в думите на Янев се открива путинова реторика и опит за рекет на държавното управление и обединението.

“Не може един министър да рекетира и да има този метод на връзка. Още повече, че той е български офицер, от който се чака малко повече геройство и достолепие ”, сподели той.

Атанас Атанасов от " Демократична България " пък насочи апел на страницата си във фейсбук за " осъществяване на пълномащабна интервенция за обезвреждане на съветската агентура, настояща под разнообразни форми на прикритие във всички сфери на обществено-политическия живот на страната.

От Българска социалистическа партия към този момент се въздържат от формален коментар, като ще изчакат свиканото изключително съвещание на кабинета през днешния ден.  При извършения през вчерашния ден Национален съвет на Българска социалистическа партия депутатът Румен Гечев дефинира допустима оставка като удар по ръководството, напомня БНР. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова напомни, че Стефан Янев е препоръчан от „ Продължаваме промяната “.  „ Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение, да го обсъдим и по-късно да се афишира или взема решение въпросът “, сбито заключи тя.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи също не бързат с публични мнения на този стадий. Те ще изчакат позициите в ръководещата коалиция и едвам тогава ще създадат изказване.

 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР