Партиите вече ще могат да се финансират от фирми, реши

...
Партиите вече ще могат да се финансират от фирми, реши
Коментари Харесай

Партиите вече може да се финансират от бизнеса

Партиите към този момент ще могат да се финансират от компании, реши Народното събрание, откакто преди този момент понижи партийната дотация от 11 на 1 лева По предложение на Валери Симеонов се забрани партиите да бъдат финансирани от сдружения, които имат просрочени обществени отговорности или са регистрирани в офшорни зони.

До в този момент законът за политическите партии позволяваше до 10 хиляди лева дарения от физическо лице. Таван за бизнес спонсорства няма да има. Не бяха въведени ограничавания за финансиране от компании печелещи от държавни поръчки, такива с държавно присъединяване и така нататък

...и Гершуин в осъществяване на Валери Симеонов

От Българска социалистическа партия се оповестиха срещу частното финансиране под каквато и да е форма, само че не внесоха нито едно предложение за промени. " Въвеждаме нов налог върху българските компании - налог корупция, за всяка компания, която не подкрепя ръководещите ", съобщи Драгомир Стойнев. Според него всяка компания, която не спонсорира властта, ще се снабди с по-голяма административна тежест. Атанас Костадинов, отново от Българска социалистическа партия, не се съгласи с изказванията на Движение за права и свободи, че финансирането от бизнеса е американски модел. Депутатите от придвижването, измежду които Делян Пеевски, са вносители на това предложение. " Не може на 4 юли да съпоставяме чалгата с джаза ", сподели Костадинов и намеси Гершуин и Ал Капоне. След него Валери Симеонов даже запя " Summertime ", по предложение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, преди да предложи поправката за възбрана на финансиране от компании регистрирани в офшорни зони.

Депутатът от Българска социалистическа партия Пенчо Милков означи, че сдружение може да е записано в България за 2 лева, капитал, само че действителният притежател отново да е офшорна компания.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се скара на Българска социалистическа партия, че не вършат никакви оферти, а единствено оплюват всички останали и по този начин бавят

Партиите ще могат да употребяват държавни пространства за своята активност, само че не и да правят стопанска активност в тях.

Спестените пари ще отидат за детски градини, но не напълно

Междувременно се разбра, че не е несъмнено, че парите спестени от намаляването на партийните дотации ще отидат за детски градини, каквото беше обещанието на премира Бойко Борисов. До края на годината от държавния бюджет ще бъдат спестени разноски за дотации на политически партии в размер на 14,6 млн. лева Менда Стоянова изясни, че в закона не е планувано тази спестовност да бъде употребена за различен разход. " Означава, че тя остава в държавния бюджет и според условията на Закона за обществените финанси отива за понижаване на недостига. Всички знаете, че по проект ние имаме недостиг. Респективно за увеличение на остатъка, в случай че се регистрира подобен ", сподели Стоянова. За да отидат парите за детски градини и ясли ще би трябвало да има разпореждане на държавното управление.

Стоянова посочи, че за 14,6 млн. лева не е допустимо да бъдат построени кой знае какъв брой детски градини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР