Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на

...
Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на
Коментари Харесай

Двама пловдвиски кадри варианти за военен министър

Партиите в ръководещата коалиция оглеждат двама някогашни служебни министри на защитата - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, за поста на Стефан Янев

Очаква се министър председателят Кирил Петков да изиска оставката на военния си министър през днешния ден, " тъй като никой министър не може да има своя външна политика и да приказва за военна интервенция, когато става въпрос за война ".

Според информация на 24 часа " Демократична България " евентуално ще предложи своя боен специалист Велизар Шаламанов за министър на защитата, който е определен за народен представител от листата им в област Пловдив.

Велизар Шаламанов е специалист по ИКТ и сигурност, доцент в Института за осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките – София и зам.-директор по е-инфраструктура и сигурност в института. Избриран е за депутат в 45-ото и 46-ото Народно заседание от 17 МИР Пловдив област. В 46-ото Народно събрание е зам.-председател на комисията по защита и началник на делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

В интервала 1998-2001 година е зам.-министър на защитата по военната политика, обмисляне и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на Министерски съвет, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. От 2001 година до 2009 година работи в Българска академия на науките като консултант на ръководителя на Българска академия на науките по национална сигурност и защита, шеф е на стратегии в Центъра за проучване на националната сигурност и защитата. От 2009 до 2012 година е Директор по съдействие с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и ръководство, а от януари 2013 година до януари 2017 година е шеф по съдействие с потребителите в обединената Агенция за връзки и информация на НАТО (NCIA), а по-късно е ръководител на Надзорния ръб на Агенцията по връзки и информация на НАТО

От февруари 2017 година е доцент в Института за осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките – София, а от декември 2018 година е зам. шеф по е-Инфраструктура и сигурност в института. От юли 2019 година е определен за Председател на Надзорния ръб на Агенцията по връзки и информация на НАТО, формиран от представители на 30 народи в НАТО (не е представител на България).

Шаламанов има солидно военно обучение. Завършил е Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия със компетентност радиоелектроника. Бил е в ръководство „ Разузнаване и електронна битка “ на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 година става лекар по кибернетика в Киев, а от 1998 година е доцент по автоматизирани системи за ръководство. През 1995 година приключва Военната академия в София. Освен това е учил в Съединени американски щати, Германия и в Европейския център за проучвания по сигурността „ Джордж Маршал “. В държавното управление на Иван Костов е бил зам.-министър на защитата. Работил е и в НАТО. От 2009 година е Директор по съдействие с нациите в Агенцията на НАТО по съвещания, командване и ръководство. През 2012 година е назначен за шеф по съдействие с потребителите в обединената Агенция за връзки и информация на НАТО.

Според дясната коалиция за поста на Стефан Янев е подобаващ и проф. Тодор Тагарев . Той е боен специалист, дълготраен чиновник в системата на българската защита. През 2013 година е министър на защитата в състава на служебното държавно управление на Марин Райков. И Тагарев е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н. Е. Жуковски “ в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел „ Системни разбори и изследвания “.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР