Партиите са тези, които гарантират прозрачността на изборите и доверието

...
Партиите са тези, които гарантират прозрачността на изборите и доверието
Коментари Харесай

Политолог взриви държавата: Моля ви, реагирайте бързо и адекватно! Това е скандално

Партиите са тези, които подсигуряват прозрачността на изборите и доверието в него, и те би трябвало да поемат отговорността си за това, а не да трансферират всичките си проблеми – неналичието на водачество, на хрумвания, на локални политики, на визия и посока, върху Изборния кодекс.
Това сподели политологът Христо Панчугов в ефира на „ Фокус “.
По думите му абсурдът с машините сигурно е повлиял върху резултатите от днешния избор. “ Той беше употребен за готовност и от двете страни в тази борба. Това няма по какъв начин да не се отрази върху общото доверие в изборния развой. Избирателната интензивност, която ще забележим, ще е много по-ниска от предстоящото и от нужното, с цел да може същински да се реши ръководството “, съобщи политологът.
„ Истинският проблем съгласно него е, че се основава съмнение освен към изборната технология с машини, а изобщо към метода на осъществяване на изборите и към институциите, ангажирани с провеждането им.
Самият министър председател съобщи ясно и изрично, че ДАНС бива употребена за операция на изборния развой. Освен че това е скандално, изисква и някаква реакция, която да е съответна и навременна. Ние видяхме просто едно изказване и искане за оставка.
Това не може да сътвори убеденост, че страната се ръководи добре. Ако няма ръководство, т.е. смислена, съответна, целенасочена връзка, ориентирана към ръководене на проблемите, те ще бъдат вкарвани от скандал в скандал, без значение дали привиждаме някаква интрига, или имаме просто едни партии, които се възползват от обстановката. Ефектът е еднакъв – наподобява, че те не ръководят “, уточни Христо Панчугов.
Политологът означи, че в секционните изборни комисии по места има представители на съвсем всички парламентарно показани партии и че законът подсигурява правото на наблюдаващи и покровители по време на броенето и в границите на самия избирателен ден.
„ Това, че партиите имат компликации да се самоорганизират и да намерят сили в себе си, с цел да подсигуряват сами с присъединяване си прозрачността на този развой по този начин, че да няма подозрения, е проблем на партиите, които обаче го трансформират в идеологическо знаме.
В неспособността си да генерират някакво вдъхновяващо обръщение и локална политика, партиите взеха решение, че лесният метод за печелене на гласове е да се концентрират върху изборната технология “, разяснява политологът.
По думите му проблемите на изборния развой в България са свързани с изборните описи, с броенето и с компетентността на секционните изборни комисии. „ Ако оправим тези проблеми, въпросът с машините ще стане вторичен.
Когато има подозрения в обществото за една или друга технология, тези подозрения не могат да бъдат разсеяни с доказателства, а с напъните на всички, ангажирани с този развой, и с ясна процедура, с отговори на въпросите какво вършим, в случай че нещо се счупи, какво вършим, в случай че има опасност, какво вършим, в случай че има машина, която не работи.
Повече от две години самата ЦИК, участниците в процеса и политици от двете страни създаваха тъкмо противоположното чувство – за неустановеност, за подозрения, за неизясненост във връзка с това по какъв начин тези машини се отразяват на изборния развой “, уточни Панчугов.
Очакванията му са, че сегашните избори ще доведат до смяна в ръководството на малко обитаеми места. „ Дано да забележим въпреки всичко смяна на общинските препоръки, т.е. нови болшинства, които да задължат старите кметове да поемат нова посока.
Но когато липсва социална поддръжка, когато даже обществото не може да разпознае нуждата да се активизира, с цел да излъчи политическа смяна, тогава и опциите за смяна на политическия модел са извънредно дребни.
Предполагам в този момент ще забележим едни много притеснителни резултати на „ Възраждане “ в разнообразни места на страната и това би трябвало да служи като сигнална лампа за нуждата от съществени политически промени “, предвижда още Христо Панчугов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР