Парлементът на Република Северна Македония прие промени в Закона за

...
Парлементът на Република Северна Македония прие промени в Закона за
Коментари Харесай

Македонците показаха зъби: Да се преименуват клубовете Ванч...

Парлементът на Република Северна Македония одобри промени в Закона за сдруженията и фондациите, импортирани от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, и в Закона за политическите партии по предложение на социалдемократите, съгласно които клубове и организации няма да могат да се записват, в случай че имената им препращат към фашизма и националсоциализма и в случай че насаждат расова, верска и национална ненавист и непоносимост.

Промените бяха подкрепени нощес от 67 депутати, нито един не бе " срещу " или " въздържал се ", оповестиха БНР и Българска национална телевизия. В претекстовете се показва, че задачата е да се отбрани антифашисткото минало и историческата истина.

В преходните и заключителните разпореждания е посочено, че в период от три месеца клубовете и сдруженията, които попадат под ударите на този закон, би трябвало да се преименуват.

Приетите промени идват след откриването на български клубове в страната с имената " Ванчо Михайлов " на 16 април в Битоля и " Цар Борис Трети " на 7 октомври в Охрид, против които бяха осъществени набези

На процедура това значи, че откриването на български клубове в страната с имената " Ванчо Михайлов " на 16 април в Битоля и " Цар Борис Трети " на 7 октомври в Охрид, против които бяха осъществени набези, ще би трябвало да сменят имената си.

Всъщност причина за приемането на измененията в закона е точно разкриването на тези два клуба, чиито имена, съгласно историческия, политическия и публичен хайлайф на страната, уронват антифашисткото минало на Република Северна Македония .

Трети български клуб и съдружие с името " Цар Фердинанд " в Богданци няма да бъде регистриран, откакто особено основана ad hoc Комисия за използването на имена на исторически персони реши, че името провокира отрицателна реакция в обществеността на Република Северна Македония заради, както се показва в решението, жестокостите, осъществявани по време на Балканските войни на територията на РСМ. Теза, избрана от българските историци като " неуместна ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР