Парламентът в Сингапур прие катастрофален закон срещу разпространението на фалшиви

...
Парламентът в Сингапур прие катастрофален закон срещу разпространението на фалшиви
Коментари Харесай

Сингапур прие катастрофален закон срещу фалшивите новини

Парламентът в Сингапур одобри " пагубен " закон против разпространяването на подправени вести , написа Guardian.

Законът незабавно провокира бурна реакция измежду публицисти, корпорации, организации, защитаващи човешките права и други. Според тях текстовете съществено ще лимитират свободата на словото в страната.

Законът е признат в сряда. Според него онлайн медиите и платформите са виновни и би трябвало да поправят или отстраняват наличие, което е несъмнено като неверно от държавното управление на страната .

Предвиждат се и наказания - затвор до 10 години и санкции до 1 милион сингапурски долари , или 735 000 щатски $.
 В Малайзия първи наказан за подправени вести
В Малайзия първи наказан за подправени вести

46-годишният Салах Салем Сюлейман е упрекнат в разпространяване на подправени вести

Според колосите Гугъл и Фейсбук законът дава прекалено доста власт на държавното управление, което ще би трябвало да дефинира коя информация е вярна и коя - неверна.

Законът разяснява и Фил Робъртсън, който е заместник-директор на Human Rights Watch в Азия. По думите му текстовете са " злополука за свободното онлайн изложение на елементарните жители на Сингапур и тежък удар против независимостта на онлайн новинарските организации ".

" Лидерите в Сингапур са основали закон, който ще има замайващ резултат върху свободата на интернет пространството в Югоизточна Азия, и евентуално ще стартират нови осведомителни войни , до момента в който същите тези водачи се пробват да наложат тесните си показа за " истина " на общата картина ", сподели Робъртсън.

От Международната комисия на юристите, която сплотява висши съдии, юристи и учени и има за цел да следи за спазването на човешките права по света, разясняват, че регулацията безспорно може да се употребява за злоупотреби от страна на властимащите .
 Мащабна хакерска офанзива в Сингапур, изтекли са персонални данни на 1.5 млн. души
Мащабна хакерска офанзива в Сингапур, изтекли са персонални данни на 1.5 млн. души

Хакерите проникнали в здравната база данни на Сингапур

Директорът на организацията за Азия Фредерик Равски разяснява пред " Ройтерс ", че комбинацията от тежките наказания, препоръчани в законопроекта, неговият необятен обсег и неналичието на ясни граници съставлява извънредно сериозен риск - със закона може да се злоупотребява за ограничението на свободния продан на информация и свободното изложение на отзиви.

По-рано правосъдният министър на страната К. Шанмугам съобщи пред законодателния орган, че законопроектът не би трябвало да визира свободата на словото. Той трябвало да се отнася единствено до ботове, тролове, подправени сметки и други сходни.

" Работата на едно демократично общество зависи от неговите членове, които би трябвало да бъдат осведомени, а не подвеждани ", съобщи той.

Законопроектът е минал със солидно болшинство - 72 гласа " за ", 9 опозиционни гласа " срещу " и въздържали се.

Сингапур се намира на 151-о място от 180 страни в класацията на " Репортери без граници " за независимост на словото.

В същото време управляващите в богатата страна сочат, че страната е застрашена заради позицията си на световен финансов хъб, както и поради смесеното етнически и религиозно население.
 Фалшивите вести като признак за рецесия в връзките
Фалшивите вести като признак за рецесия в връзките

Според проф. Нели Огнянова имаме потребност от нова медийна екосистема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР