Парламентът ще разгледа на заседание днес от 9 часа 3

...
Парламентът ще разгледа на заседание днес от 9 часа 3
Коментари Харесай

НС решава за членството на Северна Македония в ЕС

Парламентът ще прегледа на съвещание през днешния ден от 9 часа 3 плана, свързани с участието на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

Те са на парламентарни групи на Демократична България, Движение за права и свободи, ГЕРБ.

Първият е за решение за утвърждение на оферти от Френското председателство план на Преговорна рамка . Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Вчера на съвещание на комисията по външна политика народните представители утвърдиха плана на решение, импортиран от ръководителя на ПГ " Демократична България " Христо Иванов. В него се планува прецизиране на текста на плана на Заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ в наредбите, в които са упоменати други нации, на равна основа с тях.

Проектът на Движение за права и свободи задължава Министерския съвет неотложно да предприеме всички нужни дейности в осъществяване на решението на Народното събрание. Предложението на ГЕРБ/СДС планува предприемане на дейности от Министерския съвет за утвърждение на плана на Преговорната рамка и плана на Заключение на Съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на РСМ.

В комисията предлагането на Движение за права и свободи и ГЕРБ не мина. Прието бе предлагането на Христо Иванов с 11 гласа " за " и бе реализиран консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, Демократична България и " Продължаваме промяната ".
 Провал на общата позиция на Народното събрание за участието на РСМ в Европейски Съюз
Провал на общата позиция на Народното събрание за участието на РСМ в Европейски Съюз

В зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, Демократична България и " Продължаваме промяната "

Припомняме, че през вчерашния ден в комисията бе изслушана и Теодора Генчовска , министър на въшните работи в оставка от преди вота на съмнение към държавното управление, защото е излъчена от " ИТН ", а Слави Трифонов изтегли министрите си.

Преди това външният министър Теодора Генчовска показа позиция по така наречен френско предложение пред депутатите от външната комисия и предизвести, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, макар външния напън и вътрешните настроения.

От Демократична България разпространиха по-късно детайлите към предлагането.

Според плана " Иванов ", държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия.
 Външна комисия мъдри френската оферта за Македония
Външна комисия мъдри френската оферта за Македония

Три плана бяха импортирани в комисията - на Движение за права и свободи, ГЕРБ и Демократична България

Премиерът Кирил на българския парламент за френското предложение за Северна Македония.

" Другото, което стана е, че мисля, че доста добре споделях българската позиция и се надявам, че в скоро време българската позиция ще стане европейската позиция и тази европейска позиция ще стане и опцията за придвижване и подписване на крайната договорка ", сподели той.

Това, което през днешния ден се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и в този момент всички чакат, и европейците чакат, българският парламент да даде крайното си решение ", съобщи още министър председателят.
 Кабинетът
Кабинетът " Петков " отхвърли предлагането на Борисов за районен съд Македония

От Министерски съвет упорстват френското предложение да бъде утвърдено първо в Народното събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР