Парламентът ще изслуша служебния министър на финансите Росица Велкова за

...
Парламентът ще изслуша служебния министър на финансите Росица Велкова за
Коментари Харесай

Парламентът ще изслуша финансовия министър за изпълнението на бюджета

Парламентът ще изслуша служебния министър на финансите Росица Велкова за осъществяването на бюджета и за финансирането на недостига. Това планува програмата на изключителното пленарно съвещание, което би трябвало да стартира от 10 часа. 

Велкова би трябвало да регистрира осъществяването на Закона за държавния бюджет за 2022 година по главните пера на бюджетните доходи и разноски. Финансовият министър ще показа и плана на служебното държавно управление за държавния бюджет за 2023 година, включително тригодишната бюджетна прогноза. Вносители на предлагането са Корнелия Нинова ( " Българска социалистическа партия за България " ) и група народни представители, предава Българска телеграфна агенция. 

По информация на БНР проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за идната година планува таванът на пенсиите да остане 3400 лв. следващата година. Минималната пенсия ще бъде 467 лв. от 1-и януари до 30-и юни, а от 1-и юли 2023-а година става 523,04 лв.. Средната пенсия следващата година да доближи 792,51 лева Проектът планува отпуснатите до 31-и декември 2022 г. пенсии да бъдат нараснали от 1-и юли следващата година с 12% по по този начин нареченото " швейцарско предписание ".  Максималният застрахователен приход ще бъде 3 400 лева. Дневният най-малък размер на компенсацията за безработица, както и оптималният му размер, се резервират надлежно на 18 и 85,71 лв.. Обезщетението за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст ще бъде 710 лева

По предложение на ГЕРБ-СДС в дневния ред е включено и чуване на служебния министър Росица Велкова по отношение на положението на финансирането на недостига.  

Преди първото съвещание на 48-ото Народно заседание се състоя среща в Народното събрание по самодейност на " Българска социалистическа партия за България " по отношение на макрорамката на бюджета за 2023 година и незабавни ограничения за поддръжка на семействата и бизнеса. Тогава на срещата се отзоваха единствено представители на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната " и Движение за права и свободи. Четирите обединения се схванаха да изслушат в Народното събрание служебния министър на финансите Росица Велкова, която да изясни какво е финансовото положение сега. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР