Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за

...
Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за хората с увреждания

Парламентът ще гласоподава на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които плануват решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората на комисия, с цел да запазят правата си и да не връщат пари. Законът е импортиран от Деница Сачева и група народни представители.

Промените в Закона за хората с увреждания плануват тези български жители да упражняват правата си по време на преосвидетелстване от органите на здравната експертиза. Целта е да се преодолеят следствията от забавянето от нормативно избрания тримесечен период за изговаряне на ТЕЛК и НЕЛК.

Депутатите вземат решение дали постоянната наборна работа и насилственият престой в затвори и места за задържане да се признават за трудов и застрахователен стаж при пенсиониране. Това плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, чийто вносител са Движение за права и свободи. Предлаганите промени ще дадат опция на към 2000 лица да се възползват от правата за пенсиониране по член 68, алинея 3 от КСО. Годишно по този ред получават право на пенсия към 10 хиляди лица.

Народните представители ще гласоподават на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, импортиран от Надежда Йорданова и група народни представители. С препоръчаният план на закон се цели облекчение на опциите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани чужденци посредством така наречен „ синя карта “.

Депутатите ще проведат и второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния указател, импортиран от Министерски съвет. Той цели основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи като съществена причина за основаване на заможен указател.

На първо четене ще се гласоподават и промени в Закона за пътищата. Те отразяват казуса с насъбраните големи наказания без съобщение на глобените и дават опция за премахване на човешките неточности при заплащане на винетни такси. Предвижда се експлицитна процедура, посредством която притежателите или ползвателите на транспортни средства да бъдат навреме осведомени по отношение на погрешно декларирани или неизплатени толтакси.

Източник: БГНЕС, БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР