Парламентът реши, че всеки път, когато се поиска проверка и

...
Парламентът реши, че всеки път, когато се поиска проверка и
Коментари Харесай

Огласяват агентите на бившата ДС след всяка проверка

Парламентът реши, че всякога, когато се изиска инспекция и се откри принадлежност към структурите на някогашната Държавна сигурност, тя ще бъде огласявана.

Това стана с признати на първо четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на българските жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, импортирани от Демократична България, оповестява Dnes.

Атанас Славов от Демократична България изясни, че с промените се цели превъзмогване на тълкувателна процедура от последните години на Върховен административен съд, която е в прорез с десетилетната процедура всякога, когато след инспекция се откри принадлежност, тя да бъде обявявана.

В момента, когато лицата са били обявявани, а след това са били проверявани повторно, някои от съставите на административния съд одобряват, че не би трябвало да има ново оповестяване.

За да се постави завършек на тази процедура, от Демократична България предложиха измененията.

Промените в закона акцентират пълномощията на Комисията по откриване на досиета да разкрива с повторни и следващи решения принадлежността на сътрудниците в другите им длъжности, които са заемали, заемат или за които аплайват.

Петър Петров от „ Възраждане “ разяснява, че е извънредно време Комисията по досиетата да бъде закрита.

Мартин Димитров от Демократична България уточни, че комисията е изготвила измененията в закона и застава единомислещо зад него.

„ Когато става въпрос за обществена служба, би трябвало да се знае кой е бил помощник на Държавна сигурност, с цел да се избегнат зависимости “, настоя той.

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски се обърна към Демократична България: „ Намерете си нов крайъгълен камък, след 30 години този крайъгълен камък към този момент е овален, всичко е ясно, всички се знаят “.

„Днес хората не се интересуват от това, в този момент хората се интересуват от стопански зависимости, от хора, които споделят на депутатите по какъв начин да гласоподават, на общински съветници споделят по какъв начин да гласуват“, отсече социалистът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР