Парламентът прие окончателно промените в Закона за личните данни. Законопроектът

...
Парламентът прие окончателно промените в Закона за личните данни. Законопроектът
Коментари Харесай

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за личните данни

Парламентът одобри дефинитивно измененията в Закона за персоналните данни.

Законопроектът с вносител Министерски съвет беше признат на първо четене на 19 септември 2018 година В период до 1 година след влизането в действие на закона Комисията за отбрана на персоналните данни би трябвало да одобри наредбите за акредитация по европейската инструкция за отбрана на персоналните данни.

Вчера депутатите взеха решение админ или обработващ персонални данни да може да копира документ за идентичност, удостоверение за ръководство на МПС или документи са престояване, единствено в случай че това е планувано със закон. Лични данни, предоставени без правно съображение и противоречащи на европейския правилник за отбрана на персоналните данни, ще би трябвало да се връщат или унищожават. Обработването на данни на ненавършили 14 години ще може да става единствено след единодушие на родителя.

Работодателите няма да могат да държат персонални данни на участници в процедура за избор на личен състав за период по-дълъг от 6 месеца, в случай че не им е обещано единодушие за по-дълъг период. Гражданите ще могат да сезират Комисията за отбрана на персоналните данни, в случай че правата им са били нарушени. В 3-месечен период комисията би трябвало да ги осведоми за напредъка по жалбите. В случай на нарушаване, което може да докара до риск за правата на субектите на данни, админът би трябвало да уведоми комисията в период до 72 часа.

Образуваните до 25 май 2018 година и неприключили до влизането в действие на закона производства за нарушавания ще се довършват по досегашния ред. По закона за Министерство на вътрешните работи се позволява обработването на персонални данни, разкриващи породист или етнически генезис, политически възгледи или религиозни убеждения. Митническите чиновници ще могат да обработват персонални данни, получени от други органи. При култивиране на данни във връзка с отговорности за Данък добавена стойност от импорт и акцизи митническите чиновници могат да не желаят единодушието на физическото лице и да не го осведомят преди и по време на обработването на персоналните му данни.

По закона за ДАНС субектите на данни могат да изискат да им се даде информация за обработваните за тях персонални данни. Това искане може да се ограничи, да се забави или да не се даде, в случай че би засегнало разкриването на терористични или тежки закононарушения. Срокът за изговаряне по настояването е 60 дни. Обработването на персонални данни за предварителна защита на изпирането на пари и финансирането на тероризма ще се счита за въпрос от публичен интерес.

„ Това е един от дребното закони, който е признат с цялостно политическо единогласие и няма никакви възражения. Благодаря на всички сътрудници, включително и на опозицията. Искам да благодаря и на всички от Комисията за отбрана на персоналните данни, които последните месеци работеха непрекъснато, с цел да стане този закон факт “, съобщи след приемането на закона ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР