Парламентът прие окончателно, на второ четене в пленарна зала, изграждането

...
Парламентът прие окончателно, на второ четене в пленарна зала, изграждането
Коментари Харесай

Окончателно: Бърз строеж на ВЕИ, но само за лични нужди

Парламентът одобри дефинитивно, на второ четене в пленарна зала, построяването на възобновими енергийни източници за персонални потребност да става единствено с осведомителен режим. Това ще важи за мощности до 5 МВ, само че те няма да са присъединени към електропреносната или електроразпределителните мрежи. Отдаването на непотребната сила от построени по тези законови правила слънчеви покриви или индустриални вятърни перки към системата няма да е допустимо. А в случай че техните притежатели желаят да ги причислят към мрежите, би трябвало да извървят сегашната комплицирана и дълга процедура, която е такава поради незадоволителния потенциал на мрежите да поемат нови индустриални мощности. Депутатите от ръководещата " Продължаваме промяната " обаче дадоха обещание на идващ стадий да се регламентира и опцията такива обекти при остатък от създадена сила да я продават на електроразпределителните предприятия.

Тестовете бяха финално признати със 109 гласа " за ", 11 " срещу " и 44 " въздържал се ". Останаха обаче още текстове от законовите ремонти за приемане на идващото пленарно съвещание.

Улесненият режим за създаване на ВИЕ важи за покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии. Общата конфигурирана мощ може да е до два пъти размера на предоставената към този момент мощ на обекта, само че не повече от 5 MВ, одобриха депутатите.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която е някогашен енергиен министър, 5 МВ е прекомерно огромна мощ - потреблението на град като Видин, което отваря опциите за злоупотреби – вместо за персонални потребности, задачата да е продажба на създаваната електрическа енергия. Освен това може да зародят механически проблеми с отчитането на получаваната от обекта сила от мрежите и отдаваната към тях, както и да се получат проблеми със сигурността на системата.

Владимир Табутов от " Продължаваме Промяната ", който е измежду вносителите на текстовете, изясни, че който желае да продават възобновимата сила ще би трябвало да се причисли към мрежата по досегашните процедури.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разгласи законовите ремонти за неработещи. Според него " няма да има никой, който да си построи централа с мощ 5 мегавата, откакто ще употребява 4,2 мегавата, остатъкът какво ще го прави? ". Той предложи да се регламентира отдаването на непотребната създадена възобновима сила на ЕРП-ата и с със цената ѝ да се понижава крайната сметка на потребителя, който при потребност ще употребява тока от мрежата.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " даде обещание идващите стъпки за поощряване на ВЕИ да са в тая посока - непотребната сила да стига до пазара, само че да не слага пред тестване електроразпределителната мрежа. Той означи, че в цяла Европа е наклонност производителите да се консуматори и продавачи на остатъка на електрическа енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР