Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024

...
Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024
Коментари Харесай

Окончателно: Парламентът прие Бюджет 2024

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене държавния бюджет за 2024 година Гласуването на текстовете се организира в три съвещания тази седмица, като първото беше изключително – в понеделник, съобщи БГНЕС.

Депутатите одобриха да се дават в допълнение 68 млн. лв. в бюджета за 2024 година за бранш " Култура ”. Освен това си отпуснаха 4 млн. лева за ремонт на НС и спомагателни 2 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките.

Народните представители не одобриха предлагането на Има Такъв Народ да понижат партийните си дотации на 1 лев. Ресорната комисия отхвърли и предлагането на Има Такъв Народ за връщане на 20% Данък добавена стойност на ресторантьорите. За сметка на това депутатите одобриха нарастване на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн. лева

Депутатите взеха решение да дадат спомагателни средства в размер на 100 000 лева за Добруджанския и за Тракийския теоретичен институт. Парламентът одобри и предлагането за основаване на Фонд " Стамболов ”, с който да се финансират магистрите ни в чужбина. Той ще е на стойност 5 млн. лева

В Бюджет 2024 е планувано и нарастване на заплатите на работещите в НСО с 11 млн. лева Капиталовите разноски за следващата година ще бъдат в размер на 9 994 003 млн. лева, взеха решение нароните представители. Народно събрание одобри даването на ваучери на храна да става на електронен притежател.

Минималният размер на главната заплата за най-ниската служба, очакван за заемане от държавен чиновник за 2024 година става 933 лева Народните представители взеха решение размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в осми клас за образователната 2024-2025 година, да е 300 лева Минималният размер на фискалния запас до края на 2024 година ще е 4,5 милиарда лева, а оптималният размер на държавния дълг към края на 2024 година няма да надвишава 48 милиарда лева

Народните представители одобриха оптималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, да е в размер на 11,7 милиарда лева Според новия бюджет електрическата енергия за учебните заведения, детските градини, храмовете и манастирите минава на цените на контролиран пазар.

Народните представители отпуснаха 54 млн. лева за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, както и 5 млн. лева за създаване на нов кръвен център.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР