Парламентът прие на второ четене Закона за социалните услуги. Законът

...
Парламентът прие на второ четене Закона за социалните услуги. Законът
Коментари Харесай

Приеха окончателно Закона за социалните услуги - нови правомощия, но и глоби

Парламентът одобри на второ четене Закона за обществените услуги. Законът е последният от законодателния пакет, поради който майките на деца с увреждания стачкуваха дълготрайно през 2018 година Първите два закона – за хората с увреждания и за персоналната помощ, към този момент бяха признати от депутатите.
Текстовете в закона основават опция обществени услуги да се дават на всяко лице, което се нуждае от поддръжка за предварителна защита или превъзмогване на общественото изключване, осъществяване на права или възстановяване на качеството му на живот.
Правото на обществени услуги е без значение от възрастта, здравното положение, образованието, приходите, общественото и имущественото положение. Право на обществени услуги ще има и всяко дете, съгласно неговата възраст, физическо, здравно и психическо положение, степен на развиване и самостоятелни потребности.
Със закона се вкарва и възбрана за дискриминация по отношение на пол, раса, националност, етническа принадлежност, човешки геном, поданство, генезис, вяра или религия, обучение, политическа принадлежност, полова ориентировка, имуществено положение.
По закона се основава Агенция за качеството на обществените услуги към министъра на труда и обществената политика. Новата конструкция ще управлява спазването на закона и стандартите за качество. Тя ще ревизира метода, по който общините и частните снабдители разходват средствата от държавния бюджет. Агенцията ще ревизира за съблюдаване на правата на потребителите на обществени услуги, ще прави мониторинг на успеваемостта на национално равнище и ще прави лицензиране на всички частни снабдители на обществени услуги.
В Закона за обществените услуги се дефинират финансираните от държавния бюджет услуги да бъдат класифицирани в три съществени групи - на общинско равнище, на регионално равнище за региона и за потребностите на лица от цялата страна. Във всяка община ще бъде основан и Съвет по въпросите на обществените услуги, чийто състав ще се дефинира от общинския съвет по предложение на кмета на общината.
Законът постановява асистентската поддръжка за лица в надтрудовоспособна възраст и такива с трайни увреждания да се п редоставя от съответната община . Насочването за прилагане на асистентска поддръжка, която се финансира от държавния и общинския бюджет, ще се прави единствено от общината, която дава услугата. Общината ще провежда даването на асистентската поддръжка по метод, който да разреши сложно даване на другите типове обществени услуги в домашна среда.
Регламентира се заместващата грижа, като поддръжка за лица, полагащи грижи за подвластни членове на фамилията, освен за деца. Заместващата грижа е дефинирана като краткосрочна , като се дава за период не по-дълъг от 30 дни в границите на една календарна година. Самата грижа може да се дава в домашна или профилирана среда, в която се обезпечава резидентна или дневна грижа в домовете на приемни фамилии.
От 2000 до 3000 лв. ще бъде санкцията за лице, което не извърши влезнало в действие наставление по закона, и от 3000 до 5000 лв. при наново нарушаване. Орган за ръководство на обществена услуга, който не извърши обвързване по закона, ще се глобява с от 3000 до 5000 лв., и от 5000 до 7000 лв. при наново нарушаване. До 10 хиляди лв. ще бъде глобата, в случай че нарушаването е закононарушение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР