Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение на Закона

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение на Закона
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за горите, свързани с облекчаване на реда за закупуване на дървесина за лично ползване

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за изменение на Закона за горите, импортиран от Ализан Яхова (ДПС) и група народни представители. Срокът за оферти сред първо и второ четене беше скъсен на три дни. 

Промените са свързани с облекчение на процедурата, по която семействата могат да закупуват дървесина за персонално прилагане от горските територии – общинска и държавна благосъстоятелност, предава Българска телеграфна агенция.

Предлага се да отпадне ограничаването физически лица, закупили стояща дървесина на корен за персонална приложимост без право на продажба, да могат да правят добива независимо единствено, когато имат уверение за дееспособност. С един месец се удължава срокът, в който се разгласява информация за избраните количества дървесина, които могат да се добиват от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за персонална приложимост.

Предвидени са изискванията, при които правоимащи, невключени в окончателния лист за съответното обитаемо място, ще могат да подават заявки и след 30 април на съответната година. Предлага се общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, да бъде 15 кубически метра. Конкретното количество за всяко домакинство ще се дефинира с решение на съответния способен орган, според от собствеността на горските територии.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта, препоръчан от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители, който също предвиждаше промени в реда, по който физически лица, могат да закупуват стояща дървесина на корен за персонална приложимост без право на продажба или от склад.

Предлагаше се дървесината да може да бъде закупувана от горските територии, благосъстоятелност на общината, в която е непрекъснатият адрес на лицата, а когато това е невероятно - от горски територии, които са държавна благосъстоятелност. За дървесината, закупувана от горски територии, общинска благосъстоятелност, кметовете на обитаемоте места или на общината да изготвят описи на правоимащите лица.

Списъците да се афишират на видно място и да могат да бъдат поправени и допълвани след осъществена от кмета инспекция дали съответното лице дава отговор на условията, предвиждаха още отхвърлените в пленарната зала промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР