Парламентът прие на първо четене актуализация на бюджета на НЗОК

...
Парламентът прие на първо четене актуализация на бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за тази година

Парламентът одобри на първо четене актуализация на бюджета на НЗОК за тази година, импортирана от Министерския съвет. " За " бяха 130 народни представители, 70 - " срещу " и 29 се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

Не бе признато предлагането на " Продължаваме Промяната " срокът за внасяне на оферти сред двете четения на актуализацията на бюджета на ДОО и на НЗОК да бъде скъсен на пет, вместо общоприетите седем дни.

Който гласоподава срещу съкращаването на периодите, гласоподава срещу това пенсионерите да си получат пенсиите от 1 юли, би трябвало да сте наясно с това, изясни общественият министър Георги Гьоков за какво срокът би трябвало да бъде понижен.

Предвижда се растеж на здравноосигурителните доходи в общ размер на 111 800 000 лева от прехвърляния за здравното обезпечаване. Увеличението на приходите от здравноосигурителни вноски се дължи на повишаването на приходите от здравноосигурителни вноски за лицата, упражнили правото си на пенсия поради упования растеж на размерите на получаваните от тях пенсии, написа вносителят.

Заложени са средства за шест месеца в размер на 118 500 000 лева за погашение на спомагателни трудови хонорари на личния състав на изпълнителите на болнична здравна помощ за периода на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура заради епидемиологично разпространяване на заразна болест по Закона за здравето.

Парите се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет, е записано в законопроекта. Тъй като действието на член 5 от Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година е лимитирано със периода на изключителна епидемиологична конюнктура и изтича след нейното анулиране, считано от 1 април 2022 година, отпада и основанието за погашение на спомагателните хонорари на болничния личен състав, вследствие на което предстоящите икономии са в размер на 46 245 000 лева, се показва още в него. Така чистото нарастване на доходи и прехвърляния е в размер на 65 555 000 лева

Необходимите спомагателни средства за разноски за личен състав са в размер на 4 000 000 лева за 6-месечен интервал от юли до декември 2022 година Средствата включват хонорари за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Предвиждат се 2 300 000 лева за прехрана на административни действия, свързани с процесите на договаряне, разпределяне, възнаграждение, даване и надзор на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хора с увреждания.

За други здравноосигурителни заплащания за здравна помощ, включително и за слагането на ваксини против COVID-19, се плануват 10 000 000лв..

По време на дебатите се стигна до сдърпване сред депутати. До напрежението докара изявление на Георги Михайлов от левицата и последвала имитация от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

В отбрана на Михайлов, само че в залата, а не от трибуната, се намеси ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.

Председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин моли към успокоение и съобщи, че нищо в тази зала не се взема решение на " висок звук ".

Ситуацията беше овладяна от квесторите, без да се стига до спиране на съвещанието за отмора.

Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната " изиска премахване за едно съвещание - на следващия ден, на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, тъй като бил " изблъскал " депутати, което се виждало на видео, както и за зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), тъй като снимала при спречкването.

Никой няма да бъде осъден за това, което стана, съобщи председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин. Ще си създадем съответните заключения и ще се опитаме идващите дни да съблюдаваме положителния звук, уточни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР