Парламентът отхвърли предложението на Асен Василев от ПП за трайно

...
Парламентът отхвърли предложението на Асен Василев от ПП за трайно
Коментари Харесай

Парламентът не прие предложението на Асен Василев за по-висок размер на обезщетението за деца

Парламентът отхвърли предлагането на Асен Василев от Политическа партия за трайно увеличение размера на данъчното облекчение за млади фамилии с деца до 18 години, както и за деца с увреждания. Това трябваше да стане посредством промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица и за следващата година размерът на компенсацията за едно дете да бъде 900 лева при 600 лева за тази година. Съответно трябваше да се усилят и парите за две, три и повече деца.

Депутатите разискват и гласоподават на второ четене текстове от удължителния държавен бюджет за 2022 година, бюджета за държавно публично обезпечаване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Не се одобри и настояването на левицата в законопроекта да бъде включено предлагането им, обвързвано с механизма за установяване размера на минималната работна заплата. Това провокира острата реакция на водача на социалистите Корнелия Нинова, която упрекна тези, които се дали своят вот срещу това текстът да бъде включен за разискване, че замразяват приходите на хората на фона на високата инфлация и цените. В същото време в законопроекта остават разноски, свързани със закупуването на бойни самолети за Военновъздушните сили, както и опцията за изтегляне на нов дълг, акцентира тя.

Парламентът одобри до приемането на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година, на бюджета на НЗОК и за ДОО, само че за период не по-дълъг от три месеца, да се ползват размерите, базата и средномесечният приход, избрани в съответните членове от настоящия закон за държавния бюджет за тази година.

На разграничени или основани бюджетни организации, чиито бюджети са част от държавния бюджет и ръководителите им са избрани за първостепенни разпоредители с бюджет, Министерският съвет дефинира ежемесечни предели за заплащания, като съответният първокачествен разпоредник води независима отчетност.

Вноската в общия бюджет на Европейския съюз се изплаща до размера на средствата, поискани от Европейската комисия за националните вноски и на дължимите обичайни лични запаси за съответните месеци, записаха депутатите.

Плащания към интернационалните финансови и други институции и фондове се правят в сходство с настоящите съглашения. Вноските за увеличение капитала на интернационалните финансови институции, според решения на Народното събрание, се правят в плануваните периоди.

Народно събрание записа, че съответните политики и техният размер се дефинират с акт на Министерския съвет до приемането на нов бюджет за 2023 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР