Парламентът отхвърли на първо четене в пленарна зала предложените от

...
Парламентът отхвърли на първо четене в пленарна зала предложените от
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеята на БСП здравното министерство да връща пари за трансплантации

Парламентът отхвърли на първо четене в пленарна зала препоръчаните от Българска социалистическа партия промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези.
В оферти законопроект социалистите упорстват Министерството на здравеопазването да възвръща направените разноски от лечебните заведения за трансплантация на органи, както и всички свързани с нея разноски, в това число разноски за диагностика и кондициониране на донора, както и лекуване на донора и реципиента в следтрансплантационния интервал.
Също по този начин и за трансплантация на тъкани и кафези за лекуване на заболявалия, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето, в това число разноски, свързани е донора и реципиента в предтрансплантационния и следтрансплантационния интервал.„
„ Министерството на здравеопазването е длъжно да обезпечи посредством бюджета за съответната година всички средства за застраховане на тези действия “, написа в законопроекта.
Левицата упорства още да може да се декларира категорично освен единодушие, само че и противоречие , а лицата, изразили единодушие за взимане на органи, тъкани и кафези след гибелта им, да бъдат вписани в служебния указател на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.
От Министерство на здравеопазването обявиха, че препоръчаните промени по отношение на финансирането на този стадий изрично не могат да бъдат подкрепени, защото опонират на към този момент признатите бюджетни закони и Закона за обществените финанси.
„ Оценявам значимостта на ограниченията, които би трябвало да се подхващат за увеличение на донорството, само че не мога да се съглася, че препоръчаните от Вас ограничения са използвани в ежедневната ни процедура.
Не мога да се съглася, че няма да се съобразяваме с волята на околните на умрял, който самичък е изразил единодушие. Надявам се скоро да пристъпим към разглеждане на оферти от Министерски съвет законопроект и в процеса на разискването му можем да почистим всички проблематични моменти в законодателството “, сподели пък депутатът от ГЕРБ доктор Венка Стоянова.
„ Това, че Министерство на здравеопазването е предложило законопроект, в който има меко казано пропуски, не значи, че не може да се вършат и други корекции. Според публикация в списание „ Нейчър “ страните в Източна Европа са посочени като страни, извършващи трансплантационни действия, които са рискови и без нужното качество, визирайки по-специално трансплантациите на хемопоетичните стволови кафези.
Липсата на донорски указател, потребление на клетъчен материал от непознати страни, незадоволителното финансиране на дейностите по трансплантации, утежнява процедурите по управление и осъществяване на донорската обстановка “, разяснява вносителят на законопроекта проф. Георги Михайлов.
Проблемните моменти ще бъдат дискутирани още веднъж при разглеждането на Закона за лечебните заведения, взеха решение още депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР