Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната

...
Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната
Коментари Харесай

Уволниха шефа на НЗОК

Парламентът освободи предварително Петко Салчев като ръководител на Националната здравно-осигурителната каса, считано от през днешния ден. Решението беше взето със 149 гласа „ за “ и 26 „ въздържал се “.

Всички парламентарни групи гласоподаваха „ за “ оставката на Салчев въздържаха се само „ Възраждане “ и двама народни представители от „ Демократична България “.

Мотивите за предварителното преустановяване на мандата на шефа на Здравната каса са нарушавания разговор сред него и Българския лекарски съюз (БЛС), както и редовно несъблюдение на отговорности от страна на Петко Салчев.

Той е внесъл методика за установяване на размера на сумите, плащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), без да я е съгласувал с лекарския съюз, не е създавал база данни и не е поддържал такава, като по този метод няма механизъм и надзор на изразходваните средства.

Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “ изясни, че депутатите не могат да оставят здравната система на пауза.

„ Ние в „ Продължаваме промяната “, парламентарната група, постигнахме единодушие да подкрепим плана на решение, на който сме съвносители. Ситуацията е такава, има потребност от сходна процедура, с цел да възстановим разговора. Все отново да не оставаме здравната система на пауза за неустановен интервал. “

Депутатът от ГЕРБ и някогашен здравен министър Костадин Ангелов сподели от парламентарната естрада, че в предварителното освобождение на Салчев няма персонален претекст и го дефинира като извънреден експерт, само че неналичието на разговор сред НЗОК и БЛС слага под значителен риск здравните услуги на българските жители.

„ Днешното решение в основата си цели точно това – да се отпуши процесът за работа сред НЗОК и БЛС, с цел да можем интензивно да работим в полза на българските пациенти и да можем да имаме рамков контракт “.

Самият Петко Салчев сподели пред народните представители, че не приема упреците, че не извършва отговорностите си. Той уточни, че единствено една съсловна организация желае оставката му.

„ В един разговор има две страни – когато едната страна не желае да контактува с другата, няма разговор. Интересно за какво единствено една организация желае моята оставка, а не са питани останалите организации, тъй като НЗОК не подписва контракт единствено с БЛС. Човек, когато работи, бърка, позволява неточности, само че да ме упрекват за редовно нарушаване, не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си потегли с гордо вдигната глава, тъй като оставям една работеща институция. “

Решението на депутатите влиза в действие от през днешния ден, 13 януари.

В коридорите на Народното събрание Салчев изясни, че една от главните аргументи за прекратяването на мандата му е спор с БЛС поради тяхното гледище в Националния рамков контракт да бъде включено нарастване на заплатите на лекарите.

„ НЗОК е институция, която не е на лекарите, а е на здравно-осигурените лица. И шефът би трябвало да пази техните ползи. Две години и нещо съм се сблъсквал със мнението „ дайте да дадем пари на лекарите “. НЗОК е институция, която закупува услуга, която е осъществена по съответния ред, не е институция, която заплаща заплати. Опитите за въвеждане в НРД условия за заплати са противозаконни. Оттук нататък всеки шеф на НЗОК всеки миг може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации. “

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР