Парламентът окончателно даде възможност на избирателните комисии т.е. ЦИК, РИК

...
Парламентът окончателно даде възможност на избирателните комисии т.е. ЦИК, РИК
Коментари Харесай

Спорна промяна е факт: Решенията в ЦИК ще се вземат от обикновено мнозинство

Парламентът дефинитивно даде опция на изборните комисии т.е. ЦИК, РИК и СИК, да вземат решения с нормално болшинство , а не както е сега – с 2/3 болшинство от присъстващите членове.
Предложението беше импортирано от Анна Александрова от ГЕРБ сред първо и второ четене на кодекса и бе мотив за замяна на реплики сред ръководещи и съпротива още от предходната седмица.
Текстът бе публицистично допълнен от депутатите Данаил Кирилов и Христиан Митев и признат от Правна комисия.
Според депутатите от Българска социалистическа партия това ще отстрани опозицията в съответната комисия.
С голям брой рецензии против измененията в Изборния кодекс, прокарвани от ръководещите, излезе Общественият съвет към Централната изборна комисия.
Сред главните тези на специалистите е тази, че изборните правила не следва да бъдат променяни по-малко от една година преди изборите.
От Съвета не одобряват и метода, по който се вършат множеството промени - импортирани сред първо и второ четене на кодекса, което е в нарушаване " на разпоредбите и положителните стандарти на законотворчеството ".
Общественият съвет концентрира вниманието върху общо 6 оферти, които е допустимо да влошат качеството на законодателството и доведат до намаление на публичното доверие в изборния развой.
Важно е да се означи, написа в позицията на Обществения съвет, че вписването в Изборния кодекс на съответно юридическо лице, отговорно за машинно гласоподаване, опонира както на пазарните правила, по този начин и на правилата на равнопоставеност, самостоятелност и безпристрастност при установяване на способени реализатори на волята на законотвореца.
От Съвета показват също, че използването на преференциално гласоподаване има забележителен растеж с всеки минал тип избори и в прочут смисъл би могло да има положителен резултат в битката с гражданската незаинтересованост.
Припомняме, че през вчерашния ден правната комисия в Народното събрание, с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " подвигна прага за отчитане на преференции и по този начин действително обезсмисли опцията да се гласоподава за персони и да се пренареждат партийните листи.
Експертите считат, че е значимо използването на преференция да не бъде обезвредена посредством направените оферти за промени в ИК. Критикува се и въвеждането на видеонаблюдение във всяка секция .
Това би оскъпило съществено организацията на изборите , а резултатът е противоречив, написа в позицията.
Общественият съвет упорства и за по-бързото въвеждане на отдалечено гласоподаване. Специалистите намират за голословно да се трансформират разпоредбите за оповестяването на резултатите от социологическите изследвания в изборния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР