Парламентът одобри окончателно споразумението между България и Украйна за безвъзмездно

...
Парламентът одобри окончателно споразумението между България и Украйна за безвъзмездно
Коментари Харесай

Едва 20 млн. лв.Парламентът одобри военна помощ за Украйна. БСП поиска вето от президента

Парламентът утвърди дефинитивно съглашението сред България и Украйна за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. До окончателното му влизане в действие и доставянето на оръжията остава единствено да бъде публикуван декрет от президента Румен Радев.

Ратификацията беше подрепена от 166 народни представители, а 48 бяха " срещу " - от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

От Българска социалистическа партия още веднъж се пробваха да спрат ратификацията или най-малко да забавят оптимално гласуването, както постъпиха на. Тогава се разбра, че главната част от военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, е за. Според източници на Свободна Европа огромна част от дарението на България ще бъдат зенитни установки с 23 мм оръдие. Те се употребяват сполучливо от армията на Украйна за битка с иранските дронове Шахед , които поразяват цивилен цели.

Количеството и описът на военната помощ са секретна информация и няма да бъдат оповестени.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " желаеха разсекретяването на листата, а по-късно и поименно гласоподаване, " с цел да види народът кои гласоподават за войната ". Това предложение не беше признато.
Стойността на дарението е към 20 млн. лв.
Списъкът с военната помощ е конфиденциален, тъй като се срамим какъв брой малко даваме, сподели по време на дебатите Делян Добрев (ГЕРБ). Той добави, че отчетната стойност на дарението е към 20 млн. лева, само че тя е изкуствено повишена, тъй като " една ГАЗ-ка не коства 50 хиляди лева " Добрев сподели, че от началото на войната българската военна промишленост е произвела и изнесла продукция за 5 милиарда лева, а държавната помощ е за едвам 20 млн. лева

От Българска социалистическа партия не бяха удовлетворени, че анексите към съглашението не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това значи, че България може в бъдеще да дава оръжия и без да бъде питан Народното събрание - единствено по искане на Украйна.

Ивайло Мирчев (Демократична България) сподели, че е един от депутатите, които са чели листата в секретното деловодство на Народното събрание. Той е споделил параметрите с сътрудниците си от парламентарната група. Депутатът изясни, че би трябвало да се даде опция на Министерския съвет да позволява даването на оръжия, тъй като скоро може да няма парламент - в случай че не бъде определено постоянно държавно управление и се стигне до предварителни избори. Вторият му мотив беше, че в случай че стартират диалози с друга страна, която може да ни даде заместващо въоръжение със западни аналози, " и Министерски съвет реши, че това удовлетворява страната и армията, най-нормалното нещо е да бъде направена сходна договорка ".

След като Българска социалистическа партия и " Възраждане " не съумяха да спрат ратификацията на съглашението за даване на оръжие на Украйна, водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова прикани президентът Румен Радев да наложи несъгласие.

Нинова повтори тезите си, че подкрепящите документа са в " коалиция на войната ". Според нея гласуваният текст понижава пълномощията на Народното събрание и опонира на Конституцията, защото министърът на защитата е подписал контракт, съгласно който анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание.

България доста пъти е предоставяла военна помощ единствено с решение на държавното управление, без това да е оспорвано от никого.

България и Унгария са единствените страни в Европейски Съюз, които още не са дали военна помощ на Украйна. В предходното Народно заседание, която тогава беше част от ръководещата коалиция. На 3 ноември актуалният 48-и парламент обаче одобри решение и задължи служебното държавно управление да изготви в границите на 1 месец лист с оръжие, което България ще подари на Украйна.

Президентът Румен Радев има период от 15 дни, в които би трябвало да утвърди закона за ратификация или да му наложи несъгласие. При втория вид за превъзмогване на ветото са нужни най-малко 121 гласа. Събиратено на болшинство няма да е проблем, тъй като само Българска социалистическа партия и " Възраждане " са срещу изпращането на оръжие за Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР