Парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване

...
Парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване
Коментари Харесай

Преизчислението на пенсиите мина на първо четене, Ива Митева отказа второ гласуване

Парламентът утвърди на първо четене предлагането на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите. " За " гласоподаваха 127 народни представители, " срещу " - 1 и без " въздържали се ", с което то бе признато.

В законопроекта се предлага пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчисляват от 1 юли 2021 година Предложението планува самостоятелният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни застрахователен приход за страната за 2018 година

Парламентът излезе в отмора откакто депутатите от Българска социалистическа партия окупираха трибуната, поради отхвърли да се подложи на гласоподаване настояването за второ четене на предлагането за преизчисление на пенсиите, съобщи Епицентър.бг.

Напрежението в пленарната зала породи откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя законопроектът, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене.

" Уважаема госпожо ръководител, върша процедурно предложение, на съображение член 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: Народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно съвещание. Тази наредба се ползва единствено, в случай че по време на разискване не са направени оферти за промени и допълнение на законопроекта. Никой в залата не съобщи, че ще прави предложение сред първо и второ четене ", съобщи Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили възрази против това предложение. " Уважаема, г-жо ръководител, уважаеми сътрудници, в този парламент нямаме образувана дори Социална комисия. Не приказвам, че нямаме държавно управление, обществен и финансов министър, че дори нямате и ръководител на ЦИК. Айде най-малко този закон да не го одобряваме за 3 минути, тъй като е извънредно сериозен ", съобщи Тома Биков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия прикани да се съблюдава правилника, където ясно се разпорежда, че когато няма нито едно предложение за гласоподаване сред първо и второ четене, може да се гласоподава законопроектът на второ четене.
" Апелът ми е към всички народни представители да довършим положителното дело до дъно ", съобщи още Свиленски.

Д-р Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че тази процедура е позволена, когато няма декларирани оферти. " Ние желаеме да създадем оферти сред първо и второ четене ", сподели още доктор Адемов.

От своя страна ръководителят на Народното събрание Ива Митева уточни, че такива поръчки не са били декларирани по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Процедура изиска Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. " Колеги, малко по-спокойно и да се държим на равнището на Народното събрание. Аз не знам по какъв начин сте слушали, само че казахме, че ще подкрепим при смяна на периода на преизчисляване. Аз го споделих тъкмо и ясно. Не е належащо да изпадаме отново в транс ", уточни още Рамадан Аталай.

От своя страна Ива Митева съобщи, че в дебата е казано, че има грешки в законопроекта.

Йордан Цонев прикани Ива Митева да влезе в ролята си. " Хайде в този момент с благородни цели да не вършим нещо, което в никакъв случай не сме правили ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи. По думите му ръководителят на Народното събрание няма право да подлага на гласоподаване настояването за второ четене на законопроекта.

Председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че самото включване на точката в дневния ред е в несъгласие с правилника. Това ѝ изявление провокира недоволството на депутатите от " Българска социалистическа партия за България ", които желаеха процедури по метода на водене и окупираха трибуната на Народното събрание.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи преустановяване на съвещанието, само че до гласоподаване на предлагането му не се стигна.

След това бе поискана отмора от 15 минути.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР