Парламентът на Малайзия прие мащабни правни реформи за премахване на

...
Парламентът на Малайзия прие мащабни правни реформи за премахване на
Коментари Харесай

Малайзия се отказва от задължителната смъртна присъда за определени обвинения

Парламентът на Малайзия одобри огромни правни промени за унищожаване на наложителното смъртно наказване , понижаване на броя на закононарушенията, наказуеми със гибел, както и унищожаване на доживотните присъди , предава Ройтерс.

Малайзия вкара мораториум върху осъществяването на смъртни присъди през 2018 година, когато за първи път даде обещание да отстрани напълно смъртното наказване.

Правителството обаче беше изправено пред политически напън от някои партии и се отхвърли от обещанието година по-късно, заявявайки, че ще резервира смъртното наказване, само че ще разреши на съдилищата да го заменят с други санкции по тяхно убеждение.

Съгласно поправките, признати в понеделник, другите възможности на смъртното наказване включват бичуване и отнемане от независимост сред 30 и 40 години. Новите дългогодишни присъди ще заменят всички предходни разпореждания, които изискват отнемане от независимост до живот.

Присъдите пожизнен затвор, избрани от малайзийското законодателство като закрепен период от 30 години, ще бъдат непокътнати.

Смъртното наказване също ще бъде отстранено като алтернатива за някои тежки закононарушения , които не са предизвикали гибел, като пукотевица и трафик на огнестрелно оръжие, както и похищение, съгласно новите ограничения.

Заместник-министърът на правораздаването Рамкарпал Сингх сподели, че смъртното наказване е необратимо наказване, което не е дейно възпиращо средство за закононарушения.

" Смъртното наказване не докара до резултатите, за които беше предопределено ", сподели той, до момента в който приключваше парламентарните диспути по законопроекта.

Приетите промени ще се ползват за 34 закононарушения, които понастоящем се санкционират със гибел, в това число ликвидиране и трафик на опиати. Единадесет от тях предвиждаха смъртна присъда като наложително наказване.

Решението в Малайзия е взето, макар че някои съседи от Югоизточна Азия ускориха потреблението на смъртно наказване.

Миналата година Сингапур екзекутира 11 души за закононарушения , свързани с опиати, демонстрират държавни данни, до момента в който от десетилетия против четирима продемократични деятели.
 Малайзия отстранява смъртната присъда
Малайзия отстранява смъртната присъда

Смъртната присъда ще бъде сменена с други накзания по преценка на съда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР