Парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно положение поради недостиг на

...
Парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно положение поради недостиг на
Коментари Харесай

Недостиг на електроенергия в Косово, парламентът обяви извънредно положение

Парламентът на Косово разгласи 60-дневно изключително състояние заради дефицит на електрическа енергия, заяви " Косово Онлайн ".

Парламентът поддържа решението на държавното управление по отношение на незабавните ограничения за доставка на сила. В поддръжка на решението гласоподаваха 57 души, а 17 се въздържаха.

Извънредното състояние ще продължи 60 дни. Ако е належащо, то може да бъде удължено с още 30 дни, показва порталът, цитирайки министъра на стопанската система Артане Ризваноли.

Извънредните ограничения включват ограничение на доставките за някои консуматори, въвеждане на специфични условия към енергийните сдружения и други. Към Министерството на стопанската система ще бъде образуван специфичен комитет от представители на съответните организации, който ще следи обстановката.

Въпреки дефицита на електрическа енергия в Косово, медиите в района оповестяват за договаряния сред управляващите в Прищина и Северна Македония за продажба на 3 милиона тона косовски въглища за северномакедонските топлоелектрически централи.

По-рано денем албанският портал " Екзит Нюз " заяви, че Албания ще предложи на Косово 7680 МВт ч на 31 декември и 1 януари, с цел да подкрепи страната по време на продължаващата енергийна рецесия. Албанското държавно управление няма да желае парично погашение на този заем, само че ще изиска от Косово да върне част от електрическата енергия си на Албания през лятото.

Министърът на инфраструктурата и енергетиката удостовери съглашението във вторник вечерта, откакто министър-председателят Еди Рама разгласи, че Албания ще помогне на Косово да преодолее енергийната си рецесия.

Нарастващите цени на силата и остарелите топлоелектрически централи са повода за енергийна рецесия в Косово. От сряда, 22 декември, косовската енергоразпределителна компания KEDS стартира всекидневно спиране на електрозахранването на косовските жители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР