Парламентът на Грузия утвърди бившия лидер на управляващата партия Иракли

...
Парламентът на Грузия утвърди бившия лидер на управляващата партия Иракли
Коментари Харесай

Обрат в Грузия, заплашена ли е Русия

Парламентът на Грузия утвърди някогашния водач на ръководещата партия Иракли Кобахидзе, прочут с антизападната си изразителност, министър-председател, съобщи БГНЕС.

Депутатите избраха Кобахидзе за нов министър председател с 84 гласа против 10, откакто предшественикът му подаде оставка, с цел да управлява ръководещата партия на идните парламентарни избори.

Обръщайки се към депутатите преди гласуването обаче, той показа изненадваща прозападна стратегия на бъдещия си кабинет, наречена " За построяването на европейска страна ", като съобщи, че отдавнашните упоритости на Грузия да се причисли към НАТО и Европейския съюз ще бъдат приоритет на неговото държавно управление.

Той сподели също, че " възобновяване на териториалната целокупност на Грузия е цел на нашия политически екип, който ще направи всичко за тази цел ".

През 90-те години на предишния век Грузия загуби ефикасен надзор над два разколнически района - Абхазия и Южна Осетия, а през 2008 година, след къса инвазия, Русия разположи там непрекъснати военни бази и призна едностранно промосковските управляващи в провинциите.

Предишният министър председател Иракли Гарибашвили подаде оставка предходната седмица, като съобщи, че ще поведе ръководещата партия " Грузинска фантазия " към " безапелационна победа на парламентарните избори ", планувани за октомври.

След това той размени Кобахидзе като ръководител на партията.

Пренареждането на държавното управление стана месец след завръщането на авторитетния милиардер Бидзина Иванишвили.

Смята се, че Иванишвили, най-богатият човек в страната, натрупал благосъстоянието си в Русия, е този, който командва събитията в Грузия, макар че през последните две години не е имал публична политическа роля.

Той беше министър-председател на Грузия през 2012-2013 година и публично се отдръпна от политиката през 2021 година, само че съгласно критици от този момент продължава да ръководи подмолно.

През декември той зае поста на почетен ръководител на ръководещата партия " Грузинска фантазия " и анализатори допускат, че завръщането му предвещава огромни политически промени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР