Парламентът на Естония одобри във вторник закон за легализиране на

...
Парламентът на Естония одобри във вторник закон за легализиране на
Коментари Харесай

Естония легализира еднополовите бракове със закон

Парламентът на Естония утвърди във вторник закон за узаконяване на еднополовите бракове. Законът ще влезе в действие от 2024 г, предава " Ройтерс ".

Либералното съдружно държавно управление на Естония е единствено на два месеца и се придвижи бързо по проектозакона за брака, наред с други ограничения, с цел да се дистанцира от прилежаща Русия, споделят анализатори.

От опозицията обаче считат, че държавното управление се движи прекомерно бързо по отношение на правата на еднополовите двойки в район, прочут със обществения консерватизъм завещан от руското ръководство, което завърши през 1991 година

Някои виждат и по-широка символика в устрема на Естония да легализира еднополовите бракове и да покаже, че пътят й върви на запад.

През 2014 година Естония вкара еднополови цивилен съюзи, които не дават същите права за осиновяване и родителско признание, които автоматизирано идват с брака.

Еднополовите връзки сред мъже бяха криминализирани по време на руската окупация и не станаха законни още веднъж до 1992 година, една година след оповестяването на независимостта.

Повечето някогашни комунистически страни в Европа и Централна Азия изостават от западните народи във връзка с правата на ЛГБТ обществото, било то Украйна, Грузия или Молдова.

Словения, в миналото част от Югославия, беше първата посткомунистическа страна, която легализира еднополовите бракове предходната година.

Въпреки че Естония е отишла по-далеч и по-бързо във връзка с правата на ЛГБТ от другите балтийски страни, бранителите споделят, че борбата за тъждество надалеч не е извоювана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР