Парламентът на Черна гора гласува в петък вечерта вот на

...
Парламентът на Черна гора гласува в петък вечерта вот на
Коментари Харесай

Правителството в Черна гора падна от власт заради договор със сръбската църква

Парламентът на Черна гора гласоподава в петък вечерта избор на съмнение на държавното управление на премиера Дритан Абазович. Това открива пътя за нови политически разтърсвания в дребната балканска страна с изход на Адриатическо море, разяснява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Предишното съдружно държавно управление на страната също бе свалено с избор на съмнение през февруари тази година.

Сегашният избор бе импортиран от Демократичната партия на президента Мило Джуканович. Той бе подсилен от 50 депутати от Скупщината, който се състои от общо 81 членове. Гласуването бе предшествано от 12-часов спор.

" Имаме потребност от избори и устойчиво държавно управление ", сподели депутатът от партията на Джуканович Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, отбелязва Агенция Франс Прес. Причината е съглашение, подписано от кабинета със Сръбската православна черква (СПЦ).

Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче счита, че съглашението не пази ползите на страната.

Президентът Мило Джуканович, който мина в опозиционния лагер, използваше съглашението, с цел да дестабилизира държавното управление и да провокира предварителни избори, отбелязва Агенция Франс Прес.

Напрежението има геополитически измерения. Някога болшевик, станал след това проектант на независимостта на Черна гора, Джуканович вкара страната в НАТО. Сега Черна гора е претендент и за участие в Европейски Съюз.

Черногорският президент желае непременно да понижи въздействието на сръбската черква и да затвърди национална еднаквост, друга от сръбската, даже това да значи основаването на новаи самостоятелна черква, отбелязва Агенция Франс Прес.

Една трета от 620-те хиляди поданици на Черна гора са със сръбско съзнание. Някои националисти отхвърлят черногорците да имат обособена еднаквост.

СПЦ е преобладаващата религиозна институция в Черна гора. Тя е упреквана от своите съперници, че служи на политическите ползи на Белград. В страната има и Черногорска православна черква, която обаче има доста малко почитатели и не е приета от православния свят.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР