Парламентът избра състава и ръководството на постоянните комисии /24/, ДПС

...
Парламентът избра състава и ръководството на постоянните комисии /24/, ДПС
Коментари Харесай

НС избра състава на постоянните комисии, вижте кои са предсе...

Парламентът избра състава и управлението на непрекъснатите комисии /24/, Движение за права и свободи отхвърли председателското място на Комисията по труда, обществената и демографската политика, ГЕРБ-СДС - на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите.

Най-големи са тези по бюджет и финанси, по конституционни и правни въпроси, Комисията по труда, обществената и демографската политика и Комисията по околната среда и водите.
Всички парламентарни групи ще ръководят на ротационен принцип за по една сесия на Народно събрание и по реда на числеността на групите Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия.

Възражения от Иво Атанасов / " ИТН " / имаше против номинацията на Атанас Атанасов / " Демократична България " / за ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

На какъв принцип бяха разпределени председателските места в комисиите, попита Александър Ненков от ПГ ГЕРБ-СДС.

Парламентът гласоподава Комисията по бюджет и финанси да е от 23 народни представители - шестима от " Продължаваме Промяната " /ПП/, шестима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, трима от " Българска социалистическа партия за България ", двама от " ИТН " /ИТН/, двама от " Демократична България " /ДБ/ и един представител на " Възраждане ". За ръководител беше определен Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

Комисията по конституционни и правни въпроси също е от 23-ма народни представители и още веднъж в нея влизат по шестима депутати от Политическа партия и от ГЕРБ-СДС, по трима от Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ", двама - Има Такъв Народ, двама от Демократична България, един от " Възраждане ". Милен Матеев от " Продължаваме Промяната " оглави комисията.

Комисията по труда, обществената и демографската политика е от 23-ма народни представители - шестима от Политическа партия, шестима от ГЕРБ-СДС, по трима от Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ", по двама от Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ".

Движение за права и свободи отхвърли председателското място. Няма по какъв начин Движение за права и свободи да одобри ваше решение без да сме водили диалози, съвещания, обърна се Хамид Хамид към ръководещото болшинство. Вие се отнесохте толкоз надменно към ПГ Движение за права и свободи, няма по какъв начин да приемем някой да взема решения вместо нас, безапелационен беше той. Но увери, че оттук насетне са открити за разговор.

От Демократична България предложиха Елисавета Белобрадова от тяхната група да оглави обществената комисия, последва отмора, с цел да бъде позволен въпросът. След нея кандидатурата й беше оттеглена. В последна сметка за ръководител беше определен Искрен Арабаджиев от Политическа партия.

Комисията по икономическа политика и нововъведения е от 21 народни представители - шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, двама от " Българска социалистическа партия за България ", двама от Има Такъв Народ, двама от Демократична България, един от " Възраждане ". За ръководител беше определен Мартин Димитров /ДБ/.

Комисията по енергетика е от 21 депутати, като Политическа партия има шестима представители, ГЕРБ-СДС - петима, трима има Движение за права и свободи, по двама от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". Радослав Рибарски /ПП/ е ръководител. По предложение на Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/, след определянето на състава на комисията, Народно събрание закри предварително краткотрайната комисия за тока, която Рибарски също оглавява. Мотивът е, че към към този момент гласуваната непрекъсната комисия ще има такава подкомисия.

От 21 членове ще се състои Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление - шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ и Демократична България, един " Възраждане ". Настимир Ананиев от Политическа партия оглави комисията.

Комисията по външна политика е от 17 депутати - петима от Политическа партия, четирима - ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, левицата и Има Такъв Народ, както и по един от Демократична България и " Възраждане ". Председател е Венцислава Любенова /ПП/.

Комисията по въпросите на Европейския съюз е от 17 членове - петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и " Възраждане ". Тя бе управлявана от Драгомир Стойнев от левицата.

Комисията по защита е от 17 членове, петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и от " Възраждане ". За ръководител беше определен Атанас Зафиров от левицата.

Атанас Атанасов, зам.-председател на Народно събрание от Демократична България, оглави Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Тя е общо от 21 души като шестима са от Политическа партия, петима от ГЕРБ, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ, Демократична България, един от " Възраждане ". Срещу номинацията на Атанас Атанасов възрази Иво Атанасов от Има Такъв Народ с претекста, че е бил част от статуквото, от Реформаторския блок в коалиция с ГЕРБ. И помоли претендента да си направи отказ.

Няма да си направя отказ, отговори на собствен ред Атанас Атанасов. Той уточни, че в никакъв случай не е бил на ръководеща позиция, а предходната година от самото начало е участвал на митингите, само че не е виждал там съперника си. Мисля, че има какво да направя, с цел да променим това, което се случваше във вътрешния ред и публичната сигурност, увери той.

Мустафа Карадайъ /ДПС/ означи, че ходът на смяната е явен и той се вижда последните месеци, дни. Промяната продължава в посока да вадим скелета от дрешника, изясни той. Съвсем обикновено е, по думите му, при тези дейности на милицията от последните месеци и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, ръководител на вътрешната комисия да е Атанас Атанасов.

Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия е от 14 души на паритетен принцип и се ръководи за една парламентарна сесия на ротационен принцип. Левицата номинира Филип Попов за ротационен ръководител, Политическа партия - Калоян Иванов, Движение за права и свободи - Хамид Хамид, ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, Има Такъв Народ - Николай Радулов, Демократична България - Иван Димитров, " Възраждане " - Николай Дренчев - всички те бяха утвърдени от пленарната зала.

Комисията по земеделието, храните и горите се състои от 21 депутати, шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от левицата, Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". Председател е Пламен Абровски от Има Такъв Народ.

Комисията по образованието и науката е от 21 депутати, шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". Оглави я Ирена Анастасова от левицата.

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е от 17 народни представители - петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане " имат по един представител. За ръководител беше определен Иван Ченчев от левицата.

Костадин Костадинов уточни, че тази заран са научили, че има решение комисията да бъде препоръчана на " Възраждане ", само че също е станало без прелиминарен разговор и по тази причина няма да предлагат собствен народен представител, само че ще се възползват от правото си да предложат ръководител от тяхната група на друга комисия. Той бе номиниран за ръководител на Комисията по политиките за българите отвън страната. Кандидатурата на болшинството беше Антоанета Цонева /ДБ/. След гласоподаване отпред беше определена Цонева. Комисията е от 17 народни представители като петима са от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и от " Възраждане ".

Комисията по опазването на здравето е от 21 депутати: шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ, Демократична България, един от " Възраждане ". Антон Тонев /ПП/ застана отпред на комисията.

Комисията по околната среда и водите е от 23-ма депутати - по шест от Политическа партия и от ГЕРБ-СДС, по трима от Движение за права и свободи и левицата, по двама от Има Такъв Народ и от Демократична България, един от " Възраждане ". Оглави я Манол Генов / " Българска социалистическа партия за България " /.

Комисията по превоз и известия е от 21 народни представители - шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". Председател е Борислав Гуцанов от левицата.

Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии е с 21 народни представители, като шестима са от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". Председател е Кирил Симеонов /ИТН/.

Комисията по културата и медиите е от 21 депутати - шестима от Политическа партия, петима от ГЕРБ-СДС, трима от Движение за права и свободи, по двама от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ и Демократична България, един от " Възраждане ". За нейн ръководител беше определен Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. Любен Дилов от ГЕРБ-СДС отдръпна номинацията си за член поради ръководителя на комисията. Така той бе сменен от Стефан Шилев от неговата група.

Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество е от 17 души - петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и " Възраждане ". Начело застана Станислав Балабанов /ИТН/.

Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите се състои от 17 депутати - петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и " Възраждане ". ГЕРБ-СДС предложи Радомир Чолаков за заместник-председател. По-рано Тома Биков от обединението разгласи, че, макар че не е имало съвещания с тях, ще одобряват " препоръчаното им благодеяние " за ръководител, тъй като комисията е значима за религиозните общности у нас. По-късно Любен Дилов разгласи, че се отхвърлят от поста. Така отпред бе определен Андрей Чорбанов /ИТН/.

Комисията по туризъм е от 17 депутати - петима от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и " Възраждане ". Председател е Илин Димитров /ПП/.

Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията е от 17 души: петима са от Политическа партия, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ, по един от Демократична България и " Възраждане ". Начело беше определен Михал Камбарев от Политическа партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР