Парламентарната комисия по здравеопазване не прие въвеждане на компенсаторен механизъм

...
Парламентарната комисия по здравеопазване не прие въвеждане на компенсаторен механизъм
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли компенсациите за болниците заради скъпия ток

Парламентарната комисия по опазване на здравето не одобри въвеждане на обезщетителен механизъм за цената на електрическата енергия на лечебните заведения. Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение, импортиран от Десислава Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 година

Васил Пандов, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето, сподели, че мнението на Министерство на здравеопазването е за поддръжка на механизми, които биха подкрепили лечебните заведения. Проектът на решение визира голям брой субекти, освен лечебните заведения, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, добави Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, моли здравната комисия да подкрепи с задоволително добра отплата разноските на лечебните заведения за електрическа енергия.

„ При изчезнали условия да увеличим приходите, би трябвало да понижим разноските, а всеки разход сега ще докара до утежняване на качеството. Искаме всеки разход над 150 лева за мегаватчас да бъде обезщетен от държавата”, сподели Спиридонова. По думите ѝ сега лечебните заведения заплащат до 500 лева за мегаватчас.

„ От „ Продължаваме промяната” се въздържаме от поддръжка, защото това би довело до наказания от Европейската комисия, тъй като това би влезнало в ракурса на държавна помощ”, сподели Антон Тонев, ръководител на комисията. Според него има други способи за обезщетения, които ще реализиран добър резултат, вместо да се постанова да плащаме санкции към Европейски Съюз.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС сподели, че когато страната желае да направи нещо, тя ще го направи, а когато не желае, ще откри причина да не го направи. По думите му е могло с проектобюджета, с решение на министъра на опазването на здравето, в държавния бюджет да се провиснал спомагателни средства, с цел да бъдат обезщетени лечебните заведения.

„ Министърът на опазването на здравето може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на лечебните заведения да се изплатят средствата на 100 % за декември. Правителството може да разпредели в изискванията на рецесия спомагателен финансов запас, и това е правено, и няма глоба на ЕК”, счита Ангелов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР