Парламентарната комисия по икономическа политика реши да отложи с 1

...
Парламентарната комисия по икономическа политика реши да отложи с 1
Коментари Харесай

България отлага прекратяването на дерогацията за "Лукойл" с една година

Парламентарната комисия по икономическа политика реши да отсрочи с 1 година прекратяването на дерогацията за работа с съветски недопечен нефт. Съгласно решението " Лукойл Нефтохим Бургас " АД би трябвало да работи със 50% неруски нефт след 31 март 2024 година До 1 октомври следващата година би трябвало да се употребява напълно неруски нефт.
 
Агенция " Митници " е натоварена да следи за осъществяване на отговорностите на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.
С признатия на второ четене в комисия Закон по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна депутатите гласоподаваха, че " Лукойл Нефтохим Бургас " АД би трябвало гладко и напълно да премине към преправка на нефт с неруски генезис.
 
Така се планува по-плавен отвод от съветската суровина по отношение на текстовете признати на първо четене. В тях бе записано, че рафинерията би трябвало да обезпечава неруски петрол в 30-дневен период след приемането на закона.
 
В период до 1 октомври 2024 година, когато дефинитивно се анулира дерогацията по член 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) 833/2014, " Лукойл Нефтохим Бургас " АД би трябвало гладко напълно да премине към преправка на нефт с неруски генезис взеха решение депутатите.
 
До края на 2023 година рафинерията има право да преработва не повече от 80 % нефт с съветски произход; до 31 март 2024 година не повече от 75 % нефт с съветски произход; до 30 юни 2024 година не повече от 50 % нефт с съветски генезис и до 30 септември 2024 година не повече от 25 % нефт с съветски генезис, като в същото време оборотът от създадените горива не е по-нисък от междинния за последните пет завършили финансови години.
 
Комисията утвърди скица, по която " Лукойл " да заплаща предплатените си вноски от облагата. От Министерството на финансите посочеха, че тази година рафинерията е направила единствено една предплатена вноска и то напролет.
 
През последната година видяхме, че няма никаква подготовка от страна на " Лукойл Нефтохим Бургас " за прекосяване на неруски нефт, сподели пред публицисти в Народно събрание министърът на стопанската система Богдан Богданов, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Той добави, че Съветът за сигурност към Министерски съвет е отчел съответния риск за доставката на горива при отпадане на дерогацията. Другият риск за доставката на нефт е чисто логистичен. Сега рафинерията работи при ритмични доставки с по няколко танкера на месец или приблизително по един танкер на 6 дни.
 
При отпадане на дерогацията България би трябвало да има контрактувани количества първокласен недопечен нефт и то с ритмични доставки. Те би трябвало да са и на относително ниска цена и при обезпечен превоз до пристанище " Росенец ". Капацитетът на работа на рафинерията би трябвало да бъде непокътнат, уточни министърът.
 
При по-кратки периоди за прекосяване на неруски нефт има риск от доста покачване на цените на горивата, далавера и даже дефицит на горива, сподели Богдан Богданов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР