Парламентарната група на Продължаваме промяната“ входира няколко групи предложения за

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната“ входира няколко групи предложения за
Коментари Харесай

ПП поиска вот с хартиена бюлетина, но само в специално създадени секции

Парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ входира няколко групи оферти за промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене в Народното събрание. Ако бъдат признати, те ще подсигуряват правата на жителите и ще върнат доверието им в изборните резултати. Това оповестиха от пресцентъра на партията.
Прочетете още
„ Потвърждаваме позицията си, че гласуването с машина би трябвало да се резервира напълно в секциите с повече от 300 гласоподаватели, като първата група оферти планува да се отхвърлят всички текстове в интерес на смесеното гласоподаване. Втората група оферти на Политическа партия е за промени, които подсигуряват, че няма да се организира смесено гласоподаване. В същото време ще се даде опция за гласоподаване с хартиена бюлетина в особено основани секции във всяко обитаемо място. За да се избегнат спомагателни неточности, гласовете от машинния и хартиения избор няма да бъдат обединявани в общ протокол “, показват от партията.

Тя оферират още декларациите за гласоподаване с хартиена бюлетина ще се попълнят на място, „ с цел да се избегне рискът от предварителни операции “.

„ С цел ограничение на следения избор, предлагаме да се уточнят разпоредбите за гласоподаване в изборните пространства. Когато се гласоподава с хартиена бюлетина, законът планува това да се случва в съответната кабина. Кабинатът би трябвало да подсигурява тайната на вота, като в това време да предотврати евентуална външна интервенция в свободната воля на гласоподавателя “, допълват от партията.

От партията са входирали и оферти, които не засягат директно гласуването с хартиена бюлетина, само че са ориентирани към възстановяване на изборния развой и гарантиране на честността на вота. Те обгръщат регистрацията на претендентите за народни представители, изборните описи, броя на мандатите, преференциалния избор, възнагражденията на членовете на СИК и други.

" При гласуването с хартиени бюлетини неведнъж са регистрирани високи проценти на сбъркани протоколи, като на обособени места те надвишават 90%. На парламентарните избори през март 2017 година, извършени напълно с хартиени бюлетини, са регистрирани 169 009 недействителни бюлетини и над 15 000 преправени протоколи. На парламентарните избори със смесено гласоподаване през април 2021 година недействителните бюлетини са 86 527. На парламентарния избор през ноември 2021 година, извършен най-вече с машинно гласоподаване, има едвам 11 315 недействителни бюлетини. Политическа партия отбелязва също, че смесеното гласоподаване усилва разноските на страната за провеждането на вота, затруднява работата на секционните и районните изборни комисии и поражда съмнение у хората в изборния развой в България ", показват още от партията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР