Парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България внесе промени на промените

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България внесе промени на промените
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесоха промени на промените в Закона за съдебната власт, за да се разследва главния прокурор

Парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България " внесе промени на измененията в Закона за правосъдната власт, с които да задължи прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да назначи обвинител за следствие на сигналите против и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов в битието му на заместител на отстранения от Висш съдебен съвет Иван Гешев.

 

Вносители на измененията са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов. Липсват представители на Движение за права и свободи и ГЕРБ, които поддържаха предходните промени в Закон за съдебната власт, признати на 21 юли. Те провокираха редица разногласия, а президентът Румен Радев откри съображение да наложи несъгласие, преодоляно с лекост през вчерашния ден в пленарната зала.

 

Предишните ремонти в Закон за съдебната власт бяха дело на ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС и бяха скоростно прокарани от ръководещото болшинство. В тях бе заложено създаването на обособена система за избор на проверяващ основния прокурор. Освен това с промените бе отложен изборът на нов състав на Висш съдебен съвет с шест месеца - за началото на 2024 година, като упованията са това да се случи след смяната в Конституцията. А настройките в Народно събрание са, че това може да се случи до края на годината.

 

Тримата вносители от ПП-ДБ припомнят, че в член 411з от Наказателно-процесуалния кодекс е казано - наредбите се ползват за закононарушенията от общ темперамент, осъществени от заместител на основния прокурор. Но с цел да е още по-ясно за кого са предопределени промените, в претекстовете се споделя, че в Народното събрание е изпратен протокол от съвещание на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от 19 юли. От него е видно, че прокурорите са се спънали в наредбите на Закон за съдебната власт за назначението на арбитър Даниела Талева за проверяващ обвинител на " закононарушения, осъществени от заместител основния прокурор ". Поради което назначението на Талева, която трябваше да проверява Борислав Сарафов, бе отсрочено.

 

Вносителите изясняват още, че съгласно Закона за нормативните актове, в случай че има неясноти в закона, се поясняват в смисъла, който най-вече дава отговор на други разпореждания или на сходни случаи.

 

Те припомнят, че в член 411з от Наказателно-процесуален кодекс категорично е посочено, че наредбите за следствие на закононарушения от общ темперамент се отнасят и за заместника на основния прокурор. А препоръчаните промени в поправките на Закон за съдебната власт целят да се прекрати вероятни спорни тълкувания на настоящите разпореждания и да подсигурява ефикасното им използване. 

 

Според новите текстове прокурорът по следствието на основния и заместниците му няма да се избира с Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) за инцидентно систематизиране, а с чисто нова, за която шест месеца ще се написа разпоредба и още шест месеца ще се създава. Тя ще е компютърна стратегия или част от нея, посредством която се се прави подборът.

 

С предложенията се цели още да се постанови явен законодателен стандарт, че няма да има друго отнасяне при системата за инцидентно систематизиране. Сега съгласно тях има три разнообразни системи - част от ЕИСС, употребена от общите съдилища, втора - част от ЕДИС, употребена в някои административни съдилища, и трета - ЦСРБ за останалите административни съдилища.

 

В предварителната оценка за влияние се споделя, че от поправките са заинтригувани всички българи, приемането на закона не е обвързвано с спомагателни разноски и няма да наложи още административни такси. Освен това няма да са нужни промени в други нормативни актове. 

 

Малко откакто планът за промени бе импортиран в Народното събрание, Лена Бориславова написа във Facebook: ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от всевъзможни мними оправдания за започване на следствие за закононарушения на основния прокурор и заместниците му!

 

 

 

 

" Системите за инцидентно систематизиране на каузи в правосъдната власт са дълготраен проблем - променяни са многократко и всякога в тях липсва доверие, постоянно основателно. С (пред)последните промени в Закона за правосъдната власт въведохме условие на криптографски гаранции за инцидентния избор (напр. дипломиран времеви щемпел и/или верижно хеширане на направените разпределения).

 

Само че в правосъдната система има най-малко три настоящи системи за инцидентно систематизиране. Одитирането на всички и поддържането им в съответен тип е ненужно и неефективно изпитание.

 

Затова през вчерашния ден, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със инцидентното систематизиране на преписките за следствие на основния прокурор, внесохме нови промени, с които се вкарва единна система за инцидентно систематизиране, която ще се употребява от всички, през потребителки интерфейс или през длъжностен подобен (API).

 

Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с обществен и одитиран първоначален код, с проследимост и гаранции против замяна на данни. Само по този начин ще могат да отпаднат съмененията за операции ", написа Божидар Божанов от ПГ на ПП-ДБ.

 

 

 

Целият документ ТУК 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР