Парламентарната група на ГЕРБ се отказа от кандидатурата на депутата

...
Парламентарната група на ГЕРБ се отказа от кандидатурата на депутата
Коментари Харесай

ГЕРБ спира процедурата за избор на нова Комисия по досиетата

Парламентарната група на ГЕРБ се отхвърли от кандидатурата на депутата Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата, разгласи се против апелите за закриването на комисията, като редом с това изиска и " необятен публичен спор " по тематиката.

В публикуваната в понеделник позиция се предлага анулация на решението за приемане на процедурни правила за избор на нов състав на Комисията по досиетата. В документа името на Тодоров не се загатва категорично. Не се споделя нищо и за публично изразената по-рано от Цветан Цветанов поддръжка за кандидатурата на депутата за ръководител на комисията. Но по неофициална информация от партията задачата на желаната от депутатите " анулация на Решението за приемане на процедурни правила " на процедура значи точно отдръпване на тази поддръжка.

В края на известието от ГЕРБ се афишират за осъществяване на " необятен публичен спор с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии, неправителствени организации, жители и публични организации ".
" Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не би трябвало да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна активност и новият състав на Комисията, би трябвало да бъдат деликатно премислени и разисквани. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този разговор освен като технология на промяна на един състав на Комисията с различен, а на първо място като наш дълг към обществото, към предходните и към бъдещите генерации с произлизащите от това отговорности ", се показва в документа.

От него въпреки всичко не се схваща напълно ясно какъв ще бъде предметът и каква е задачата на предлагания спор. " На процедура това значи, че желаеме да обсъдим съществуването на комисията ", съобщи пред Mediapool източник от партията.
В формалната си позиция обаче от групировката на Борисов категорично се дистанцират от настояването на Българска социалистическа партия за закриване на комисията посредством преформатирането й в Институт за национална памет. Депутатите от ГЕРБ правят оценка като " неразбираема и неприемлива позицията на избрани парламентарно показани партии, които се оповестиха за закриване на комисията ".

" Категорично се противопоставяме на устрема за потулване на истината за репресивните дейности на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да имаме вяра, че обвързване на комисията е да подсигурява правото на българските жители да научат цялата истина за този интервал ", се споделя в мнението.

" България е правова страна, страна – членка на Европейския съюз и труженик на спазването на европейските демократични полезности. Като част от Европейската национална партия, ГЕРБ застава против концепцията за затваряне на досиетата, което ще докара до ограничение на демокрацията и до лишаване на правото и свободата на хората да имат достъп до информация ", споделят от ГЕРБ.

" Крайно неприемлива е за нас философията, че някогашните сътрудници на Държавна сигурност (ДС) би трябвало да бъдат героизирани. А точно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет – против основаването на какъвто, сред прочее, партиите, които в този момент го желаят, имаха съществени упреци преди години. Какво друго с изключение на къса политическа памет демонстрират политическите ни съперници през днешния ден? ", се споделя в позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР