Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за

...
Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за
Коментари Харесай

ДПС ще подкрепи ГЕРБ за спиране на дерогацията на руски петрол на “Лукойл

Парламентарната група на Движение за права и свободи ще поддържа предлагането на ГЕРБ за преустановяване на дерогацията за преправка на съветски нефт на “Лукойл Нефтохим Бургас ”.

Това заяви пресцентърът на Движение за права и свободи, като популяризира позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски. Там се акцентира, че гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае доста ясно на чия страна са парламентарните партии и обединения - на страната на жителите и евроатлантизма, или на страната на “Лукойл ”, Русия и финансирането на войната против Украйна. 

" Още в понеделник ще пожелаеме отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите, с които да осведомят Народното събрание какво се случва в  “Лукойл ”  - заобикалят ли се глобите, заплащат ли си налозите. Като част от евроатлантическото болшинство в Народното събрание ще настояваме за ефикасни, решителни и бързи дейности от страна на изпълнителната власт ", декларира още Пеевски.

По-рано финансовият министър Асен Василев разяснява предлагането на ГЕРБ за преустановяване на дерогацията с думите, че Народното събрание към този момент е взел решение по проблема " Лукойл " - а точно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. Той сподели, че ново предложение би трябвало да се разиска и проучва.
Делян Добрев: Решението дерогацията да продължи до октомври 2024 година беше взето под напън
За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на „ Лукойл “, съобщи пред публицисти Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика и национален показал от ГЕРБ-СДС, представен от Българска телеграфна агенция. 
 Снимка Българска телеграфна агенция
„ За разлика от първите два пъти, когато вносител бях аз, този път вносител ще бъде цялата парламентарна група “, акцентира той.

Според Добрев от дерогацията печели само „ Лукойл “, като изгодата е в размер на милиарди долари, само че не и българският консуматор. 

„ Ще търсим поддръжка от „ Демократична България “, така това би трябвало да е естествена тяхна позиция. При състояние, че съветската компания печели три милиарда $ на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това „ Демократична България “ да поддържа нашето предложение. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който декларира, че Движение за права и свободи ще поддържа това наше предложение, защото те също виждат, че от тази дерогация се възползват само „ Лукойл “, уточни Добрев. 

Той разяснява, че предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 година е било взето „ под напън на кабинета “. 

„ Това решение бе взето под напън от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, един път седемдневен и един път 30-дневен период, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези закани и гласувахме по-дългия период, до октомври 2024 година

Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме „ за “ лишаване на дерогацията, тъй като считаме, че това е вярната позиция “, сподели още Делян Добрев. 

„ Второто ни решение ще бъде в посока оптимално улеснение на вноса на горива в България и унищожаване на господстващото състояние на „ Лукойл “ на горива на едро в България “, добави той. 

Делян Добрев разгласи още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава:

„ Тя не разрешава продажбата на подготвени горива в Европейски Съюз, с изключение на в България, и за трети страни. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Европейски Съюз “, добави той. 

Ръководителят на комисията по енергетика сподели още, че ще упорства и за отговор за какво Законът за обезщетения на потребителите не се съблюдава.

„ През януари Народното събрание одобри закон, с който „ Лукойл “ трябваше да прави вноски във Фонда за енергийна сигурност и от фонда всеки консуматор да получава близо един лев отстъпка на бинзиностанция за всеки литър гориво ", напомни той. 

Според него няма риск от повишение на цените на горивата, в случай че дерогацията бъде прекъсната. Делян Добрев добави още, че парламентарната му група ще поддържа концепцията за изключително чуване на службите за сигурност по тематиката. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР