Парите по мярката 60/40 ще стигнат до април, ако продължи

...
Парите по мярката 60/40 ще стигнат до април, ако продължи
Коментари Харесай

Сачева: Ако намалим обхвата на мярката 60/40, парите ще стигнат до юни |

Парите по мярката 60/40 ще стигнат до април, в случай че продължи да работи в този тип.

След 1 януари обаче евентуално ще приказваме за по фокусирано потребление на тази помощ върху съответни браншове, които се чака да бъдат най-пострадали и вероятно да се понижи обсега на мярката, с цел да могат средствата да стигнат за първата половина на идната година. Предвидени са 300 млн. лв. и имаме опция, в случай че се одобри по фокусиран вид на мярката, да продължи до 30 юни, само че в случай че се резервира в този тип, парите биха стигнали до април.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на брифинг дружно с зам.-министъра Адриана Стоименова. 

По думите на Сачева всичко зависи от развиването на рецесията. " От началото на рецесията даваме тримесечни интервали, уверяваме бизнеса в държавната поддръжка, само че на три месеца променяме дизайна на методика, като се съобразяваме с икономическите индикатори ". 

Промени в Закона за персоналните асистенти 

С към 200 лева повече ще получават персоналните асистенти от 1 януари идната година, добави още отрасловият министър относно промени в Закона за персоналната помощ. Законът продължава да работи и през идната година.

От януари персонален помощник ще може да получава 930 лева, а не както до момента 730 лева Това ще се случи след увеличението на минималната работна заплата, сподели тя.

Социалният министър увери, че персоналните асистенти ще продължат да работят на трудови контракти, което подсигурява осигурителните им права. Законът за персоналната помощ би трябвало да работи дружно със Закона за обществените услуги, сподели още Сачева.

Всички деца и възрастни с ТЕЛК с избрана непозната помощ, които до момента не са подали заявки за това, биха могли да го създадат както в границите на идващите месеци, по този начин и след първи януари.

Средствата, планувани за 2021 година са 214,6 млн.лв., а по Закона за обществените услуги са заложени още 85 млн. лв. също за асистентска услуга, сподели Сачева. Към 18 октомври подадените заявки са 249 493. От 2021 година асистентска услуга ще може да се дава както по Закона за персоналната помощ, по този начин и за обществени услуги, обясни още министърът.

32 255 настоящи контракти на персонални асистенти, а потребителите са 31 556 на брой, разгласи още Сачева. Днес ще бъдат импортирани тези промени, срокът за разискване е 14 дни, измененията ще влязат в действие от 1 януари 2021г.

Според зам.-министър Адриана Стоименова е значимо да има усъвършенствания на Закона за персоналната помощ, да се завиши контрола и качеството на услугите. Общините ще имат права да упражняват надзор. " Внасяме промени, с които желаеме да създадем някои усъвършенствания, тъй че той да бъде по-приложим и да отстраним някои недостатъци, които сме установили ", сподели още тя.

Ползватели на Закона за персоналната помощ са всички хора с увреждания, освен децата. Към момента 8% са децата с помощник, останалите са възрастни хора, разясни Стоименова. Право на персонален помощник ще имат и лица с над 70.1 % увреждания до 89.9% разгласи Стоименова.

Семейни помощи за всички деца

От плана за държавния бюджет за идната година, който Министерството на финансите разгласява, стана ясно, че предвидените месечни фамилни помощи за всички деца и еднократна помощ за всеки възпитаник от I до VIII клас без оглед на приходите.

Деница Сачева съобщи, че откакто се види каква е успеваемостта от тях и зависи кой ще ръководи по-късно, няма проблем да се продължи с надбавките. Предложихме помощите за първи и осми клас да се усилят и да бъдат по 300 лева и също са без подоходен тест. " Нека забележим какъв брой души ще се възползват и ще можем да предложим и по-добри политики, несъмнено, стига ние да би трябвало да отговаряме за това ", изясни министърът на труда  исоциалната политика. 

Ние ясно сме споделили, че месечните добавки от 50 лева за пенсионерите ще работят до 30 март поради нуждата да се премине през зимния сезон, който чакаме да бъде по-тежък. Има потребност от закупуване на повече медикаменти. Средните разноски на един пенсионер за медикаменти са 56 лева, тъй че добавката е обвързана с това и с обстоятелството, че зимния сезон ще завърши тогава, счита Сачева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР