Париж. След седмици на намаляване на участието, протестното движение на

...
Париж. След седмици на намаляване на участието, протестното движение на
Коментари Харесай

AFP: Протестът на „жълтите жилетки“ в Париж е съпроводен с насилие

Париж. След седмици на понижаване на присъединяване, протестното придвижване на " жълтите жилетки " във Франция се опита да се възвърне в събота с огромен протест в Париж, който бързо прерасна в принуждение, предава AFP .
Множество протестиращи се събраха на бул. " Шанз-Елизе " за 18-та поредна седмица на антиправителствени митинги, които в началото раздрусаха администрацията на президента Еманюел Макрон, принуждавайки го да одобри повече ограничения за битка с бедността, само че през последните седмици митингът наподобява затихваше.
Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите, които издигнаха барикади покрай Шанз-Елизе в подиуми, напомнящи някои от най-напрегнатите митинги на „ жълтите жилетки “.
Опитът за рестартиране на митинга в събота съответствува с края на двумесечните обществени диспути, оповестени от Макрон, с цел да се откри решение за митингите, които неведнъж завършваха с принуждение през декември и януари.
Нивото на присъединяване ще бъде обсъждано знак на поддръжката за придвижването, което стартира през ноември против повишение на налозите върху горивата, само че бързо се трансформира в анти-правителствен протест.
Миналата седмица единствено към 28 000 души взеха присъединяване в митингите в цялата страна, съгласно управляващите, една десета от броя на участниците в първия митинг на 17 ноември.
Организаторите на съботния митинг го показаха като " ултиматум " към Макрон, предизвиквайки опасения от завръщане към насилието, което характеризира предходни манифестации.
За защитата на Париж са ангажирани над 5000 служители на реда.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР