Париж ще въведе специална, тройно по-висока тарифа за паркиране на

...
Париж ще въведе специална, тройно по-висока тарифа за паркиране на
Коментари Харесай

Париж увеличи тройно таксите за паркиране на SUV след референдум

Париж ще вкара специфична, тройно по-висока цена за паркиране на SUV в града, откакто концепцията на локалните управляващи беше подкрепена в гражданско допитване.

Планът планува водачите на джипове или други тежки коли да заплащат по 18 евро на час за паркиране в централните региони на града и 12 евро на час - за паркиране във външните региони.

За съпоставяне - нормалната цена е 6 евро за центъра и 4 евро за останалите квартали на Париж.

Новата такса ще се ползва единствено за външни гости на френската столица - тя няма да визира непрекъснатите поданици на Париж, таксиметровите водачи, медицински експерти и хора с увреждания.

По-високата цена се отнася за коли с мотори с вътрешно горене и plug-in хибриди над 1,6 тона, както и за електрически SUV с над 2 тона тегло.

Близо 1,3 млн. поданици на града бяха поканени да вземат участие в локалния референдум, само че по-малко от 6% са стигнали до урните в деня на гласуването на 4 февруари (около 78 000 души).

Въпреки ниската изборна интензивност резултатът се приема за годен.

54,55% от гласувалите са подкрепили новата такса за паркиране, а към 45,5% са били срещу.

Това е второто сходно гражданско допитване, проведено от кмета Ан Идалго. През април 2023 година към 103 000 парижани гласоподаваха за премахването на електрическите тротинетки чартърен.

Идалго не счита за проблем обстоятелството, че всеобщото отвращение на локалните поданици да вземат участие в гласуването. Тя планува още веднъж да употребява градските референдуми за решаването на други публични проблеми.

Кметът на Париж защитаваше увеличението на таксите за паркиране на SUV с аргумента, че те способстват за замърсяването на въздуха, заемат обществено пространство и се свързват с по-тежки контузии при възможни произшествия с пешеходци в съпоставяне със общоприетите коли.

Според изчисленията на общината, новата цена ще засегне към 10% от колите в тази категория и би могла да усили приходите с близо 35 млн. евро.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР