Париж падна като столица на първата светска и толерантна държавата

...
Париж падна като столица на първата светска и толерантна държавата
Коментари Харесай

Рождеството, което се превърна в харам*

Париж падна като столица на първата световна и толерантна страната в Европа и в света. Това се случва 224 години след Великата френска гражданска война, с която беше открита най-светската страна. В Париж в този момент не чухте Joyeux Noёl! („ Весела Коледа! “). Сега френската Коледа беше толерантно наричана „ Краят на годината “. И нямаше обществени празненства, заради „ Харам “. * Това ли се случи?, написа украинският седмичник „2000“.
 Парижкото кметство за пръв път не се съгласи да има всеобщи коледни тържества. Парижкото кметство за пръв път не се съгласи да има всеобщи коледни тържества.
Париж в действителност престана да бъде столица на европейската християнска просвета и се трансформира в мултикултурен, съгласно всички демократични правила, град, без културни характерности и особености. А премахването на Коледа какво друго е, в случай че не е културен знак? Знак с дълбоки последствия за цяла Европа.
Но в Берлин Коледа към момента се празнуваше, макар че коледните си базари германците внимателно оградиха с солидни бетонни блокове. Нека да изчакаме коя друга европейска столица, след тази Коледа, ще последва следващата година мултикултурния образец на Париж.

Парижкото кметство за пръв път не се съгласи да има всеобщи коледни тържества, тъй като съгласно него това е недопустимо в едно многокултурно общество. Според „ Фигаро “ полицията е инструктирана да не позволява (!) всеобщите празненства и събирането на хора, с цел да не нервира мюсюлманската общественост.

Представителят на пресслужбата на Парижката градска администрация Саид Алмаси сподели: „ Ние живеем освен в ХХІ век, а в един век, когато нашето общество поддържа духа на същинските полезности на Европа. Всеки, който желае да отпразнува Коледа, може да направи това с другари, с близки и съидейници, само че би трябвало да разбере смисъла на думата „ харам “. Съдейки по всичко, смисъла на думата „ харам “ се схваща по този начин, както е признато в мюсюлманската среда. Е, време е и останалите да я научат!

Падането на Париж като световна столица не е вследствие на реституция на християнството във Франция, макар че историята му знае за доста реставрации. Образът на Христос към този момент едвам се разграничава в очертанията на тогавашната велика европейска християнска просвета и в този момент може изцяло да бъде заличен.
И това се случва не поради триумфиращ атеизъм от времето на Голямата френска гражданска война, а заради неоснователните страхове пред настъпващият и триумфиращ коренен ислям.

Е, не всяка триумфираща и напредваща идеология е радикална по своята същина. Това важи, без значение дали ви харесва или не, и за европейското християнство по време на неговия напредък или подем. Мраморни фрагменти от антични статуи, вдигнати от археолози от морското дъно и тържествено сложени в музеи, са били изхвърляни от радикалните християни по времето на историческия им успех над античния политеизъм. Тези статуи, като предписание, са фигури от римски и гръцки езически пантеони.

В същото време или по същия мотив френският президент Еманюел Макрон одобри боен церемониал на Шанз-Елизе в чест на „ успеха “ на Франция и западната коалиция против ислямистките терористи в Сирия и Ирак. Той одобри парада от същия балкон, от който след края на Втората международна война военачалник Шарл де Гол произнесе тирада. Според Макрон това символизира приемствеността на поколенията. И няма никакъв когнитивен дисонанс: там те победиха радикалния ислям, а тук паднаха пред него. Нищо ненатрапчиво.

Макрон: „ Сега, откакто премахнахме тази опасност, би трябвало да повдигнем въпроса за унищожаване на повода за войната в Сирия, режима на Башар Асад … Докато бандите му шетат из страната, не можем да кажем, че Сирия е свободна “. Отново няма когнитивен дисонанс. Значи, победи ли някой в Сирия или не? Не е ясно какво в действителност се чества в Париж – успеха над радикалния ислям или премахването на Коледа, най огромният празник в западната християнска традиция, съпроводено със задълбоченото проучване на смисъла на думата „ харам “?

Все отново остават доста въпроси след анулацията на коледното празненство в Париж. Няма ли да бъдат раздразнени от възбраната за обществено отбелязване на Коледа всички тези, които не са последователи на на новите „ същински европейски полезности “? А какво ще стане с обичайното коледно дърво, коледните пазари и празниците? Да, към момента има доста такива традиционалисти във Франция и битката за обичайните полезности към момента не е изцяло изгубена. Но има ли смисъл да защитим нашата просвета?

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, има вяра, че има смисъл. Той гордо съобщи, че пази коледните празници от поддръжници на политическата уместност и сподели: „ Хората още веднъж гордо споделя Весела Коледа! Гордея се, че поведох контраатаката против нападението над този обичан и хубав израз „ Весела Коледа! “ Тръмп написа това в Twitter на Бъдни вечер. С наслаждение се причислявам към нетолерантния Тръмп: „ Честита Коледа на всички “.

А Украйна, даже надмина Тръмп в неговата политическа неучтивост или по-точно в неговата политическа уместност и чества и двете Коледи (по нов жанр – 25 декември, и по остарял – 7 януари), като държавни празници. Всичко е строго по ломоносовски: в случай че на едното място пропуснеш Коледа, на другото ще я празнуваш.

Някои може и да наподобяват афектирани, само че няма да угаждаме на всички.

* Харам (арабски) – неразрешени дейности съгласно шериата.

(Този материал е взаимен
план на „ Свободна преса “ и
украинския вестник „ 2000 “.)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР