Париж оспорва лидерството на Лондон като дом на най-голямата фондова

...
Париж оспорва лидерството на Лондон като дом на най-голямата фондова
Коментари Харесай

Париж измества Лондон като най-голям европейски пазар за акции

Париж оспорва водачеството на Лондон като дом на най-голямата фондова борса в Европа и разклаща ролята на Англия като водещ финансов център на континента. Пазарната стойност на фирмите, листнати във френската столица, към този момент доближава 2.83 трлн. $ и приближава капитализацията на лондонската борса, която е 2.89 трлн. $ по данни на Refinitiv, представени от Financial Times. Дистанцията сред Лондон и Париж бързо се съкратява в годините след Brexit поради слабото показване на английските акции и на новите излъчвания там, както и от спада на английския паунд.

По данни на Bloomberg от преди дни общо търгуваните в Париж акции даже леко са изпреварили по стойност тези в Лондон. Промяната е огромна спрямо 2016 година, когато френският пазар за акции изоставаше по капитализация от английския с към 1.5 милиарда $.

" Това явно не е добра вест за Лондон, а Brexit е огромен фактор ", споделя Уилям Райт, създател на английския тинк-танк New Financial. Топящата се преднина на Лондон тревожи локалните политици, които се пробват да бележит изгодите от напускането на Европейски Съюз и да възстановят привлекателността на своя пазар. Част от интензивността там обаче продължава да изтича към европейски финансови центрове като Париж, Франкфурт и Амстердам.
Реклама Отливът от Ситито
Голяма роля играе отслабването на английската валута. От януари 2016 година, годината, когато се организира референдумът за Brexit, паундът е понижен с съвсем една пета по отношение на $. За същия интервал еврото се е обезценило с към 4%. Освен че това обезценява активите в доларово изражение, доста вложители с частен капитал и корпоративни купувачи са се възползвали от отстъпката на английския пазар по отношение на останалите и са подхванали сливания и придобивания, споделя Сю Нофке от английската компания за ръководство на активи Schroders. Сред знаковите компании, излезли от борсата след покупко-продажби, са Arm, Shire, SABMiller, Sky, Cobham, Meggitt, Wm Morrison и застрахователят RSA.

За изравняването на двата пазара способства и представянето на водещите акции. Важните за Англия банки, фармацевтични производители, компании за нефт и други естествени запаси срещат провокации напоследък. За сметка на това Франция се радва на попътни ветрове поради положителното показване на локалните производители на първокласни артикули като LVMH, както и по-голямата експозиция към индустриални и софтуерни компании. Експерти акцентират още че, вложителите в английските акции прекалено много дават приоритет на изплащането на дивиденти, което води до незадоволителни вложения, до момента в който при френските фокусът от ден на ден пада върху растежа.
Лондон продължава да води по някои индикатори
Лондон резервира статута си на водещ международен център за търговия с задгранична валута и деривати, само че делът му и в двата пазара понижа след Brexit. Традиционната преднина в търговията с акции по отношение на други европейски тържища също се изпарява, откогато кралството напусна единния пазар. Акции за над 6 милиарда евро, които нормално се търгуват в лондонското Сити, го напуснаха още първия ден след Brexit, давайки подтик на интензивността в Амстердам.

Лондон към момента резервира по-голяма преднина, в случай че се вземат поради и депозитарните разписки - банкови документи, които отразяват собствеността върху акции на задгранични компании. Те обичайно съставляват огромен дял от общата стойност на лондонския пазар. С тях общата капитализация там възлиза на 6.2 трлн. $ спрямо 3.7 трлн. $ в Париж съгласно Лондонската фондова борса.
Реклама
Обединеното кралство също по този начин е привлякло 60 нови листвания за по над 100 млн. $ през последните три години, като общата им стойност е 26 милиарда $. За съпоставяне, във Франция те са 19, като са набрали общо 8 милиарда $ съгласно Schroders. Новите листвания по-добре отразяват здравето на фондовия пазар, счита Андрю Лапторн от Société Générale. Въпреки това конкуренцията от страна на Париж се ускорява, защото съгласно изследвания мениджърите на фондове дефинират Франция като желан европейски пазар.
Свързани публикации Енергийната рецесия увеличи световните дивиденти до рекордни равнища 17 ноември 2022, 11:17 Финансовите пазари: Кога вложителите ще видят светлина в края на цикъла 14 ноември 2022, 08:30 Скритите борсови острови на рентабилност 4 ноември 2022, 06:49 Достигнаха ли своя връх облагите на американския бизнес 21 октомври 2022, 06:16 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР