Париж. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на

...
Париж. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на
Коментари Харесай

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министър Боил Банов подписаха споразумение за продължаване дейността на Регионалния център на ЮНЕСКО в София

Париж. Генералният шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на културата Боил Банов подписаха в Париж съглашение за продължение активността на Регионалния център на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание в София. Споразумението е за нов шестгодишен интервал. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата .
Регионалният център в София сплотява напъните на 16 страни от Югоизточна Европа за разпространение и използване Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание: Албания, Армения, Р. Македония, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна.
На подписването участваха още посланикът ни във Франция Ангел Чолаков, дипломат Атанас Младенов, заместител непрекъснат представител на Постоянната делегация при ЮНЕСКО, зам.-генералният секретар на ЮНЕСКО за културата Франческо Бандарин, дипломати.
Ирина Бокова призна, че денят е доста прочувствен за нея и се радва, че българският министър на културата участва на него. Тя показа, че събитията са се развили по този начин, че в последните две седмици има няколко положителни вести за България и последната е, че преди дни България беше определена в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, освен това с доста огромен брой гласове. Освен това Габрово като град на занаятите се включва в Мрежата на креативните градове, която наброява над 100 града. Тя посочи също, че за първи път България към този момент взе участие и в програмата „ Паметта на света ” с Бориловия синодик и Четвероевангелието на цар Иван Александър – два извънредно значими документа от наследството на света. „ Много ми е прелестно, че в тези последни две седмици на моя мандат България имаше опцията още един път да се покаже на картата на света и то по един безапелационен метод “, уточни тя.
Ирина Бокова благодари за поддръжката на Министерството на културата и показа, че това е част от една голяма работа, която ЮНЕСКО прави по места за опазване на културното завещание и постоянно е считала, че България и районът не просто имат какво да дадат, а ще бъдат доста дейна част от този развой.
„ За нас е подарък това сключване, тъй като сходен център е огромно достижение, да не приказваме по какъв начин се вписва в новите политики, които още веднъж залага кабинетът за Председателството във връзка със Западните Балкани като част от цялото европейско семейство. Така че този център е огромна отговорност и в действителност подаръкът е за нас “, уточни министър Боил Банов.
По-късно през днешния ден е формалната гала по изпращането на Ирина Бокова след два мандата отпред на ЮНЕСКО.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР