Пари за земеделие в актуализацията на бюджет 2020/21 няма. Не

...
Пари за земеделие в актуализацията на бюджет 2020/21 няма. Не
Коментари Харесай

Симеон Караколев: На протест, ако актуализацията на бюджета не включва пари за земеделие

„ Пари за земеделие в актуализацията на бюджет 2020/21 няма. Не знам кой какво е желал, от кое място го е желал. Към момента в Народното събрание няма влезнала актуализация за бюджет за селско стопанство за тази година . “ Това сподели в изявление за БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
От Министерството на финансите са счели, че селското стопанство няма потребност от поисканите 110 милиона лв., добави Караколев.

„ За тях да гарантираш продоволствената сигурност на цялостен бранш не е значимо, това не е от голяма важност. “

70 милиона от тези 110 милиона е трябвало да бъдат Covid мярка за българските аграрни производители , посочи Симеон Караколев. Аргументите: земеделските производители не вземат участие в ограниченията 60/40 и 80/20.

„ Килограм сирене се подвигна с 20% за година, тъкмо в тази Covid рецесия, а суровината стои, дори понижава. Съответно целият удар в това покачване на цените на продуктите, на храните го понасят земеделският производител и потребителят “, коментира той в в предаването „ Преди всички “.

Останалите 40 милиона са били планувани за пускане на схеми за държавни помощи, посочи Караколев.

Днес към парламентарно показаните партии ще бъде отправено особено становище-декларация по тематиката. Симеон Караколев изрази оптимизъм, че депутатите няма да позволен за мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители .

„ Ако не,  ние сме в протестна подготвеност другата седмица да протестираме пред Народното събрание . “

Относно Плана за възобновяване и средствата за земеделие Караколев означи, че в бранша към момента нямат информация какво ще съставлява този проект в частта селско стопанство.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР