Паравоенните формирования на Судан заявиха, че контролират няколко ключови обекта

...
Паравоенните формирования на Судан заявиха, че контролират няколко ключови обекта
Коментари Харесай

Боеве в суданската столица между военни части

Паравоенните формирования на Судан обявиха, че управляват няколко основни обекта след боевете с постоянната войска в събота, в това число президентския замък в центъра на Хартум.

В изказване Силите за бързо реагиране (СБР) обявиха, че са поели " цялостния надзор " над президентския замък, както и летищата в Хартум и Мерове в северната част на страната.

В известието се споделя, че дейностите на СБР са подхванати в отговор на офанзивите на постоянната войска против базите на СБР в южната част на Хартум.

Дворецът на републиката, който е работната резиденция на водачите на Судан, се счита за главен знак на властта в страната . По-рано СБР оповестиха за поемането на надзор над интернационалното летище в Хартум, както и военновъздушната база в Мерое. В публикувано изказване СБР упрекна постоянната войска на страната, че е атакувала нейната база в Хартум с „ потреблението на всички типове оръжия “.

Съобщава се, че интернационалното летище в Хартум е спряло да приема полети на фона на конфликтите.

В четвъртък вечерта суданската войска излезе с рядко изказване, в което означи, че разполагането на Силите за бързо реагиране в Хартум и редица градове „ е нелегално и е осъществено без съгласуваност и координиране с въоръжените сили “.

Повод за изказването на армията, съгласно известия в медиите, е неочакваното разполагане на отряди на СБР покрай летището в град Мерое в северната част на страната. Телевизия „ Ал Арабия ” също по-рано заяви, базирайки се на източници, че суданската войска също разполага елементи в Мерое " при положение на липса на сигурност ".

Според нейни източници суданските въоръжени сили са дали на СБР несъмнено време да изоставен града . От своя страна самите силите за бързо реагиране обявиха, че наличието им в Мерое е част от осъществяването на техните задания и отговорности. Водещото опозиционно придвижване Сили за независимост и смяна разгласи предходната седмица ново отсрочване за подписването на окончателното политическо съглашение, предвиждащо основаването на преходна гражданска власт в Судан. Причината - липса на консенсус сред военните партии.

Според суданските медии повода за отлагането на подписването на политическото съглашение са несъгласията сред суданската войска, командвана от ръководителя на Суверенния съвет на страната Абдел Фатах Бурхан, и СБР, ръководени от Мохамед Дагло, заместникът на Бурхан в Суверенния съвет. Между двамата има различия по отношение на консолидираното на СБР в редиците на армията.

Тази уговорка е една от най-спорните в обсъжданото от страните съглашение. През декември 2022 година суданските военни и опозиционни придвижвания подписаха рамково политическо съглашение, предвиждащо основаването на преходна гражданска власт в страната.

Подписаното съглашение планува назначение на министър председател, приемане на краткотрайна конституция и следващ двугодишен временен интервал, последван от общи избори.

Ръководителят на Суверенния съвет Абдел Фатах Бурхан увери след подписването на съглашение с опозицията, че военните няма да вземат участие в политическия живот на страната.
Американският дипломат Джон Годфри съобщи, че той и други чиновници на посолството не престават да се укриват на фона на конфликти в тази страна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР