Парамедици настояват за боди камери, за да се записват посегателства

...
Парамедици настояват за боди камери, за да се записват посегателства
Коментари Харесай

Спешни медици искат боди камери заради агресията от пациенти

Парамедици упорстват за боди камери, с цел да се записват похищения на пациенти против незабавните медици. Основната причина е сигурност и сигурност. 

До 2 седмици предлагането ще бъде импортирано публично до Министерството на здравеопазването, съобщи пo БНР Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България. Тя означи, че са създали изследване - по какъв начин страните в Европейски Съюз са се справили с казуса с експанзията на пациенти и техни близки против незабавните медици. В последната година доста зачестиха случаите против екипи на Спешна помощ, подсети Пехливанска. По думите ѝ това е една от ограниченията, дали добър резултат в други страни. Според нея сходна мярка ще има и възпиращ, и контролиращ, и регулиращ резултат, както и ще увеличи качеството. 

Такава камера би трябвало да носи един от екипа, който е на терен, посочи тя. И добави, че са създали изследване измежду медицинските среди, като досега не са получили позиция, която да е срещу предлагането.

Пехливанска сподели, че сходна камера коства сред 80 и 120 лева " За повече бройки обаче цената ще падне доста ", посочи тя.

Според нея поръчката за самото закупуване на такива камери няма да отнеме повече от 1-2 месеца. " Единственото нещо, което може да забави процеса, е основаването на инфраструктурата - директната връзка с районните координационни централи ", счита тя. 

" По думите ѝ казусът е доста огромен и е неглижиран в последните години, а съвсем всекидневно има произшествия. Това води до отлив на скъпи фрагменти от системата ", предизвести Пехливанска. Тя акцентира, че една такава камера би служила и като паник бутон, което е спомагателна застраховка за екипа. 

Съдебната процедура, по думите ѝ, е доста друга. " Когато имаме физическо принуждение против доктор, тогава се минава по общия ред. Когато обаче има вербална експанзия или основаване на възприятие за сериозна опасност в екипа, тогава това е мъчно доказуемо ", изясни Пехливанска. Според нея казусът е, че такива каузи могат да продължат с години:

" Знаем за каузи, траяли 7-8 години, за сходна експанзия, като може да приключи и с неефективна присъда или минимална санкция ". 

Ресурсът на парамедиците в България не се употребява - очерта различен проблем Ива Пехливанска. 75-80% от над 2000 приключили в България парамедици отпътуват да работят в чужбина, сигнализира тя и сподели: " Губим този скъп запас ". По думите ѝ в България липсва наредба за парамедиците, а те могат да покачат качеството и бързината на незабавната помощ. 

За първия хеликоптер за незабавна здравна помощ Пехливанска сподели, че това е в интерес най-много на пациентите и опцията за бърза реакция при незабавни положения. Тя акцентира, че ние сме единствената страна в Европа без въздушна незабавна помощ:

" Това ни слага в неособено добра позиция и като равнище на незабавна помощ. Това е един от съставените елементи за бърза, съответна и качествена незабавна помощ във всяка страна ". 

" Нашата специалност към момента не е контролирана ", означи Пехливанска. Но добави, че в екипажите на ХЕМС имат 4 участници, като предстоят състезания, с цел да се включат повече парамедици. Според нея във всеки незабавен екип би трябвало да има и парамедик. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР